13 DE GENER

Baptisme del Senyor

IMPORTÀNCIA DE LA CELEBRACIÓ

  • «Crist és avui il·luminat, deixem que aquesta llum divina ens penetri també a nosaltres; Crist és batejat, baixem amb ell a l’aigua, per pujar després també amb ell. Joan bateja, Jesús s’hi atansa; potser hi va per santificar aquell qui el bateja a ell; amb tota seguretat hi va per sepultar en l’aigua el vell Adam… Honorem, doncs, avui, el baptisme de Crist i celebrem com cal aquesta festivitat» (St. Gregori Nacianzè, Sermó 39).
  • Jesús en el seu baptisme va beneir totes les aigües, perquè tinguessin el poder de donar el Baptisme (Papa Francesc, Homilia, 2014).
  • Situada en el diumenge després de l’Epifania, la festa actual es pot veure com un punt d’arribada de els celebracions nadalenques, preparades per l’Advent, i com un punt de partença del període següent, és a dir, el temps durant l’any, fins a la Quaresma.

HISTÒRIA DE LA CELEBRACIÓ

  • Inicis: El Baptisme de Jesús se celebrava en l’Epifania, i a l’Orient encara constitueix l’objecte primari d’aquesta festivitat. A l’Occident se celebrava, en to menor, en l’octava de l’Epifania.
  • 1960: La festa del Baptisme del Senyor va rebre un únic títol en la litúrgia romana, i es va enriquir amb himnes i antigues antífones, que reflecteixen la mateixa inspiració dels cants de les Esglésies d’Orient.