Preparem la visita del Sant Pare

image

(Diumenge, 04/07/2010)

La propera visita del Sant Pare a Barcelona per consagrar el temple de la Sagrada Família ens ha d’ajudar a tots a prendre una major consciència de la nostra comunió afectiva i efectiva amb el successor de Pere, que té en l’Església el valuós servei de confirmar els seus germans en la fe i enfortir la comunió entre totes les Esglésies locals.

Aquesta preparació ha de tenir sobretot una dimensió espiritual, però també té un aspecte organitzatiu que demana l’esforç i la col·laboració de tots.

La preparació espiritual ha de centrar-se sobretot en la vivència de la nostra fe cristiana. En el seu recent viatge a Portugal, Benet XVI va insistir en la que és una de les línies directives del seu pontificat: “En el nostre temps, en què la fe en vastes regions corre el risc d’apagar-se com una flama que ja no és alimentada, la primera de totes les prioritats és la de fer Déu present en aquest món i obrir als homes l’accés a Déu”.

Amb la confirmació en la fe, la visita del Sant Pare ens portarà, sens dubte, una invitació a fer més viva la presència dels cristians, en especial dels cristians laics, en tots els àmbits de la societat d’avui, des de l’economia i la política, fins la cultura i l’art. La figura de Gaudí és, en aquest sentit, molt exemplar. Aquesta fe que el sant Pare ve a estimular, no ha de quedar reclosa a l’interior de les consciències o a l’interior dels temples, sinó que cal que sigui ferment enmig de la societat. Un ferment que no dubtem a proposar i a demanar perquè creiem que serà un ferment benèfic per a tots, si està inspirat en els criteris i en els mitjans evangèlics.

Aquest segon aspecte està molt present en les preocupacions del Sant Pare. Ell va voler que la recent assemblea del Pontifici Consell per als Laics, en la qual vaig participar com a membre d’aquest organisme, estigués dedicada a aquesta qüestió. I en el seu recent viatge a Xipre, en arribar a l’aeroport de Paphos, el Sant Pare sintetitzava l’objectiu del seu viatge a l’illa amb aquestes paraules: “Vinc com a pelegrí, rere les petjades dels nostres pares comuns en la fe, els sants Pau i Bernabé, per  saludar els catòlics de Xipre, per confirmar-los en la fe i animar-los a ser cristians i ciutadans exemplars, a fi que compleixin adequadament el seu paper en la societat”.

Com a eines per a l’ambientació i la preparació espiritual de la visita, la diòcesi de Barcelona ha editat un cartell amb el lema “Amb el Sant Pare a la Sagrada Família”, i un opuscle que conté unes reflexions que es proposen als grups cristians que preparin aquest esdeveniment, que és sobretot un esdeveniment cristià i de caràcter religiós. Com a homenatge a Benet XVI, una part important d’aquesta publicació, editada en català i en castellà, inclou les catequesis que ell va dedicar a l’apòstol Sant Pere i a la seva missió en l’Església en el curs de diverses audiències generals de l’any 2006.

La propera visita del Sant Pare a Barcelona tindrà, sens dubte, un ressò internacional. També donarà a conèixer la figura de Gaudí, no només com un arquitecte genial, sinó també com un cristià que va viure intensament la seva vida cristiana i pot ser imitat especialment pels laics cristians. El Papa dedicarà el Temple de la Sagrada Família que és una autèntica icona de les famílies cristianes i de la família de Déu i dels pobles del món. Aquest esdeveniment que viurem el dia 7 de novembre obrirà els nostres cors a la catolicitat de l’Església i a la família universal de la humanitat.

 

+ Lluís Martínez Sistach

Cardenal arquebisbe de Barcelona

VERSIÓ ÀUDIO