Les vacances del Papa Francesc

(Diumenge, 03/08/2014)

En un dels llibres que s’han publicat sobre el papa Francesc o sobre els seus escrits –el titulat Ment oberta, cor creient– hi ha una anècdota molt significativa sobre les vacances de qui aleshores era el cardenal arquebisbe de Buenos Aires i ara és el papa Francesc.

Escriu el pròleg del llibre l’arquebisbe de Santa Fe de la Vera Cruz, José María Arancedo, que diu el que segueix: “Recordo, i això és una cosa testimonial, que una vegada li vaig preguntar sobre les seves vacances, què feia durant el mes de gener –temps de vacances en el món austral-, a on anava. Recordo que em respongué que es quedava a la cúria i descansava resant i llegint –rellegint- els clàssics. La seva resposta em sorprengué, però em serví, i he mirat de posar-la en pràctica. Quant hem perdut culturalment amb la ruptura amb el món clàssic!” –afegeix encara aquest arquebisbe, company del Papa a l’Argentina, que diu que veu en aquesta estimació del Papa per la lectura dels autors clàssics el secret del seu bon maneig de l’idioma i de la bellesa i la sobrietat de la seva prosa.

Aquest bon maneig de l’idioma es deu també al fet que el pare Bergoglio, essent un jove jesuïta, va ser professor de literatura al Col·legi de la Immaculada Concepció de la ciutat de Santa Fe, portat pels jesuïtes. “Abans d’entrar al seminari havia estudiat química –ha explicar el Papa en un llibre-entrevista- i vaig pensar que em donarien alguna matèria científica, però no, em van encomanar impartir psicologia i literatura. La psicologia l’havia estudiat quan vaig cursar filosofia i em resultava fàcil, mentre que per a la literatura, que m’agradava molt, vaig haver-me de preparar durant l’estiu”, explica qui aleshores era el cardenal Bergoglio.

El professor Bergoglio animava els seus alumnes a escriure contes. En un viatge a Buenos Aires els va ensenyar a l’escriptor Jorge Luis Borges. Li varen agradar tant que va dir que calia publicar-los i es va oferir per escriure el pròleg. Així fou, i es van editar amb el títol de Cuentos originales. A més, el pare Bergoglio va portar un dia el mateix Borges a fer una classe als seus alumnes del col·legi de Santa Fe.

Els lectors ja saben, a hores d’ara, que el Sant Pare continua amb aquest bon costum que tenia a Buenos Aires: dedicar el temps de vacances –durant el qual continua a la seva residència del Vaticà- a la pregària i la lectura. I també a treballar. Ell mateix em va explicar durant una audiència al final de l’estiu passat que havia dedicat els dies de les vacances a redactar l’exhortació apostòlica La joia de l’Evangeli, que és el document programàtic del seu pontificat.

Que l’exemple del Sant Pare ens sigui un estímul per dedicar el temps de vacances al cultiu de la pregària i la lectura. I, si pot ser, dels autors clàssics.

  † Lluís Martínez Sistach

Cardenal arquebisbe de Barcelona

This entry was posted in . Bookmark the permalink.