Inici de curs i visita del Sant Pare

image

(Diumenge, 12/09/2010)

Quan arribem a mitjans de setembre tot torna a la normalitat després del parèntesi estival. El retorn dels infants a les escoles marca també el retorn a la normalitat en la vida de les famílies. I succeeix el mateix en la vida de les parròquies, dels moviments, de les escoles cristianes i de les altres institucions de l’Església.

Comença un nou curs, doncs, i comença quan falten menys de dos mesos per acollir, els propers 6 i 7 de novembre, la visita apostòlica que el Sant Pare farà a Barcelona per a la dedicació del temple de la Sagrada Família. En aquests dos mesos hem d’intensificar la nostra preparació.

Em sembla que la visita apostòlica del Sant Pare és prou important, com a esdeveniment espiritual, perquè marqui el to de la represa de les activitats religioses i pastorals de tota la diòcesi. Com hem de preparar-nos per a la vinguda del sant Pare?

En primer lloc, amb una actitud d’agraïment a Benet XVI i amb una pregària constant perquè aquesta visita del Sant Pare doni molts fruits espirituals i pastorals. La visita del Papa a una diòcesi i a una ciutat és quelcom extraordinari, perquè no pot anar a totes les diòcesis del món.

No podem deixar passar la visita del Sant Pare com si fos un esdeveniment ciutadà entre d’altres. Per això, la diòcesi ha preparat unes catequesis o uns temes de reflexió dels que se n’ha fet una àmplia divulgació i que poden ser un ajut per a aquesta preparació espiritual per a la visita. S’ha dit que la visita del Papa és un repte per a l’Església de Barcelona. I tots ens hem de disposar per respondre bé a aquest repte.

Per això ens hi hem de preparar intensament i hem d’emmarcar aquesta santa visita amb tota la pastoral ordinària que estem fent dia a dia a la diòcesi, a les parròquies i a les institucions eclesials. I volem que tot Catalunya i tot Espanya se sentin implicades en aquesta visita del Papa per a la dedicació del temple de la Sagrada Família.

El dia 7 del proper novembre es compliran els vint-i-vuit anys de la visita del Papa Joan Pau II a Barcelona i a Montserrat i concretament també al temple de la Sagrada Família. Fou el mateix dia i el mateix mes de l’any 1982. Ara rebrem amb joia el seu successor.

Penso que el Sant Pare ens donarà el que és propi del seu ministeri de successor de l’apòstol Pere: ens confirmarà en la fe. Ell té una missió principalíssima al servei de tota l’Església i, per tant, contribuirà a enriquir-nos amb la catolicitat que ha de viure sempre tota l’Església diocesana.

Per altra part, la sol·licitud del Papa per a totes les Esglésies hauria de fer créixer en tots nosaltres l’esperit missioner dintre de casa i de cara als països de missió. La visita del Papa pot suscitar noves vocacions missioneres entre els sacerdots i els laics. I sens dubte que reafirmarà la romanitat de la nostra arxidiòcesi i de  Catalunya, que ha de ser una característica nostra per ser fidels a la nostra identitat. No podem oblidar que en la versió catalana del Credo  diem que creiem en l’Església, catòlica, apostòlica i romana.

 

Lluís Martínez Sistach

Cardenal arquebisbe de Barcelona

VERSIÓ ÀUDIO