El bicentenari de sant Joan Bosco

(Diumenge, 17/08/2014)

Aquesta setmana voldria comentar dos fets relatius a la Congregació Salesiana, fundada per sant Joan Bosco. El primer fet és que aquesta congregació, ben present a la nostra ciutat i diòcesi des de la vida del fundador, sobretot per les històriques Escoles Professionals de Sarrià, té un nou rector major, que esdevé així el desè successor de sant Joan Bosco. Es tracta de l’espanyol Ángel Fernández de Artime, que pren el relleu del mexicà Pascual Chávez, que ha estat rector major els darrers dotze anys.

El nou superior general dels pares salesians va ser escollit en el darrer capítol general de la congregació, que es clausurà a Roma el passat 12 d’abril. Va néixer el 21 d’agost de 1960 a Gozón-Luanco, Oviedo. L’any 2009 va ser nomenat inspector de la congregació a l’Argentina Sud. Durant el seu pas per aquest país, va conèixer i col·laborà amb el que era aleshores arquebisbe de Buenos Aires, el papa Francesc.

El segon fet és que una de les primeres tasques del pare Ángel Fernández serà preparar les celebracions del bicentenari del naixement de sant Joan Bosco, que es duran a terme durant tot un any, del 16 d’agost de 2014 fins al 16 d’agost de 2015. El sant conegut per tothom com Don Bosco va néixer a Becchi, al nord d’Itàlia, el 16 d’agost de 1815. Orfe de pare als dos anys, va rebre una profunda educació cristiana de la seva mare, Margarida Occhiena, una dona santa i intel·ligent, model de mares.

Des de la seva infància, i més encara quan ja fou sacerdot, la missió del sant es va desenvolupar entre els joves. Per a realitzar la seva gran labor social i evangelitzadora amb ells, fundà dues congregacions: els Pares salesians i les Filles de Maria Auxiliadora. La congregació salesiana avui està present a 132 països i compta amb 15.000 membres.

Com ha dit el nou rector major de la congregació, “el món juvenil de tot el món és la terra que el Senyor ens dóna com el nostre propi camp de missió. Don Bosco va ser un home d’escolta: va saber interpretar les necessitats dels joves més abandonats, per la  qual cosa el Senyor ens demana posar-nos a l’escolta dels joves d’avui, juntament amb els meus germans i mai sense ells”.

Don Bosco morí el 31 de gener de 1888 a Torí. Dos anys abans, el 1886, visità la nostra ciutat i l’obra dels anomenats aleshores Tallers salesians, a Sarrià. A la basílica de la Mercè rebé de mans d’uns barcelonins la donació d’uns terrenys al Tibidabo, on s’alçà una petit ermita, que fou el nucli de l’actual basílica del Sagrat Cor. La ciutat de Barcelona, que sempre ha recordat i estimat la gran obra social d’aquest sant, es disposa amb goig a celebrar aquest bicentenari salesià. 

 † Lluís Martínez Sistach

Cardenal arquebisbe de Barcelona

This entry was posted in . Bookmark the permalink.