Carta dominical | «Respecte pels teus germans»

Aquesta setmana començo amb una dada trista que afecta moltes famílies. La mortalitat per accidents de trànsit va augmentar prop d’un 8% durant l’any 2017; un total de 248 persones van perdre la vida a Catalunya. Darrere de cada víctima hi ha una família trencada, uns pares o uns fills que pateixen, una amistat esquinçada i, en definitiva, molt dolor.

La majoria dels sinistres es produeixen durant les vacances, quan les carreteres s’omplen de vehicles. Ara que comença l’estiu, hauríem de ser més cívics que mai a l’hora d’agafar el cotxe, respectant les normes de trànsit i conduint amb prudència i amb solidaritat envers els altres conductors.

Aquesta és la finalitat de la Jornada de Responsabilitat en el Trànsit que promou l’Església catòlica el primer diumenge de juliol, en la proximitat de la festa de Sant Cristòfol, patró dels automobilistes, que se celebra el proper dia 10. El lema escollit enguany s’inspira en la frase final de l’Evangeli de Sant Mateu que diu Jesús ressuscitat als deixebles a Galilea, abans de tornar al Pare: «Jo soc amb vosaltres dia rere dia fins a la fi del món» (Mt 28,20). Aquesta afirmació ens ha d’omplir de confiança i de pau. Ell és amb nosaltres cada dia. Ell també és amb nosaltres en els nostres viatges. Per això us convido a iniciar qualsevol dels vostres desplaçaments amb una pregària i a fer una acció de gràcies quan arribeu a la vostra destinació.

Enguany el departament de Pastoral de la Carretera, de la Comissió Episcopal de Migracions de la Conferència Episcopal Espanyola, fa 50 anys. Durant aquest temps, ens ha ajudat a prendre consciència de la responsabilitat que tenim quan conduïm, per tal que ho fem amb la màxima prudència i pensant en els altres.

La majoria d’accidents de circulació són causats per actes imprudents: manipulació del mòbil, velocitat excessiva, avançaments prohibits, incompliment dels senyals de trànsit, manca de descans, consum d’alcohol, drogues, etc. No hi ha dubte que conduir malament, imprudentment o en males condicions físiques o psíquiques és una patent d’homicida o de suïcida.

És evident que quan conduïm no ho fem aïllats. Ho fem alhora amb altres conductors. Som, doncs, responsables de la nostra vida i també de la dels altres. Tant la nostra vida com la del proïsme pertanyen a Déu. Per això, conduir bé i amb respecte és un deure cívic i d’amor.

La vida i la salut són béns preciosos confiats per Déu. El Catecisme de l’Església Catòlica, quan parla del respecte a la vida corporal, afirma que «els qui en estat d’embriaguesa, o per gust immoderat de la velocitat, posen en perill la seguretat dels altres i la seva mateixa a les carreteres, al mar o a l’aire, es fan greument culpables».

És bo que invoquem la protecció de sant Cristòfol, però alhora cal que siguem conductors (i vianants!) responsables i prudents. Fer camí amb Jesús ens porta a respectar-nos i estimar-nos com a germans.

† Cardenal Joan Josep Omella
Arquebisbe de Barcelona

Escolta la glossa dominical en la veu del cardenal arquebisbe de Barcelona.