Carta dominical | La cura de la creació, un deure religiós

El proper 1 de setembre se celebra la Jornada Mundial de Pregària per la Cura de la Creació, instituïda pel papa Francesc l’any passat, que es va unir així a una iniciativa de l’Església ortodoxa, que ja celebra cada any aquesta jornada el primer dia de setembre.

Aquesta jornada respon al suggeriment que el metropolità ortodox Ioannis de Pèrgam va fer el mateix dia que era presentada oficialment al Vaticà l’encíclica del papa Francesc Laudato sí’. Ja fa temps que la preocupació ecològica està molt present en l’Església ortodoxa, especialment per part del patriarca ecumènic i bon amic de Francesc, Bartomeu I. La decisió del Papa d’unir-se a la iniciativa oriental va constituir un nou gest d’aproximació entre totes dues Esglésies cristianes.

“Com a cristians –afirmava el Sant Pare en una carta adreçada als presidents dels pontificis consells de Justícia i Pau i per a la Promoció de la Unitat dels Cristians- volem oferir la nostra contribució per superar la crisi ecològica que pateix la humanitat. Per això hem de treure del nostre ric patrimoni espiritual les motivacions que alimenten la passió per la cura de la creació, i recordar sempre que, per als creients en Jesucrist, Verb de Déu, fet home per nosaltres, l’espiritualitat no està desconnectada del propi cos ni de la naturalesa o de les realitats d’aquest món, sinó que viu amb elles i en elles, en comunió amb tot el que ens envolta.”

Una de les paraules que més li agrada de fer servir al Papa és conversió. És una paraula clau del seu ministeri. Conversió espiritual, conversió pastoral i, ara, conversió ecològica: “Els cristians som cridats a una conversió ecològica, que implica deixar brollar totes les conseqüències de la seva trobada amb Jesucrist en les relacions amb el món que ens envolta”. Tant és així que tenir cura de la creació esdevé “part essencial d’una existència virtuosa”.        

El Sant Pare desitja que la Jornada Mundial per a la Cura de la Creació esdevingui “una valuosa oportunitat de renovar l’adhesió personal a la pròpia vocació de custodis de la creació, tot elevant a Déu una acció de gràcies per la meravellosa obra que ens ha confiat, invocant la seva ajuda per a la protecció de la creació i demanant la seva misericòrdia pels pecats comesos contra el món on vivim”.

En la carta que el Papa adreçà als dos pontificis consells creant aquesta jornada en l’Església catòlica, Francesc demanava que esdevingui “un moment intens de pregària, reflexió, conversió i assumpció d’un estil de vida coherent”. Francesc va aprofitar també l’ocasió per posar el repte ecològic sota l’empara de la Mare de Déu i sant Francesc d’Assís. “El seu Càntic de les Criatures –acabava afirmant el Papa– mou avui molts homes i dones de bona voluntat a viure lloant el Creador i respectant la Creació”.

+ Joan Josep Omella Omella
Arquebisbe de Barcelona

Descarrega’t aquesta carta dominical en format àudio *.mp3