Carta dominical | «Déu és jove»

En un recent llibre-entrevista al papa Francesc s’ha escollit un títol que pot sorprendre, Déu és jove (Ed. Columna). Aquest títol forma part d’un lema una mica més llarg: «Déu sempre és jove, sempre és nou». Un bon lema per a meditar-lo avui, en la Solemnitat de Pentecosta, la Festa de l’Esperit Sant, que sempre «renova la faç de la terra».

L’autor de l’entrevista, el periodista i escriptor Thomas Leoncino, explica els motius pels quals va escollir aquest títol: «Estàvem asseguts, l’un davant de l’altre, en una sala de la planta baixa de la Domus Sanctae Marthae quan el papa Francesc va pronunciar aquestes paraules. Recordo el moment exactament i amb total claredat, l’espurna que li travessava la mirada, amb la qual quasi semblava voler transmetre, al mateix temps que amb les paraules, alguna cosa profunda i alliberadora. Érem al bell mig de la cinquena trobada per a la preparació d’aquest llibre i aquella frase em va colpir amb una força inusitada. Amb aquells mots memorables, el pontífex afirmava que els joves, en altres paraules, els grans marginats del nostre temps convuls, estaven fets en realitat de la mateixa pasta que Déu».

Després, el papa Francesc va voler afegir una nova reflexió: «Al llibre de l’Apocalipsi (21,5) hi ha aquesta frase: “I el que seu al tron va afirmar: Jo faig que tot sigui nou.” Déu és, doncs, qui sempre renova, perquè Ell és sempre nou: Déu és jove! Déu és l’Etern que no té temps, però que és capaç de renovar, de rejovenir-se contínuament i de rejovenir-ho tot. Les característiques més peculiars dels joves també són les seves. És jove perquè fa que tot sigui nou i estima les novetats; perquè sorprèn i estima la sorpresa; perquè sap somiar i té desig dels nostres somnis; perquè és fort i entusiasta; perquè construeix relacions i ens demana que també ho fem nosaltres; perquè és social».

El papa Francesc té posada en els joves una gran esperança. Per això ha volgut que siguin el centre del proper sínode, amb el desig que siguin també el cor de l’Església.

Nosaltres també volem donar als joves un lloc primordial en la nostra missió evangelitzadora. En aquest sentit, el tercer eix del nou Pla pastoral està dedicat als joves. Ells, encara que de vegades no en siguin conscients, també necessiten la trobada personal amb Jesucrist.

Ens cal fer un camí de conversió pastoral per descobrir com fer-nos accessibles per poder acollir i acompanyar els joves i atendre les seves necessitats espirituals. En les trobades de capellans amb joves percebo que ells ens necessiten, volen ser escoltats, obrir-se, expressar-se, trobar un interlocutor per compartir dubtes, neguits, il·lusions… Reclamen la nostra atenció, el nostre temps, encara que de vegades els costa trobar-nos. Cal que ho tinguem ben present i dediquem el nostre temps a allò que és essencial en el nostre ministeri, ja que ningú ho farà per nosaltres.

Preguem, doncs, a l’Esperit per tal que aquestes orientacions i propostes contingudes en el nou Pla pastoral no siguin lletra morta, sinó que siguin una bona eina de renovació i de vida. Demanem avui l’impuls del Sant Esperit, ànima de l’Església.

† Cardenal Joan Josep Omella
Arquebisbe de Barcelona

Escolta la glossa dominical en la veu del cardenal arquebisbe de Barcelona.