Carta dominical | «60 anys de compromís humà»

Enguany estem d’enhorabona. La Fundació Pere Tarrés celebra el 60è aniversari de l’inici de la seva activitat, que va començar amb l’organització de les colònies impulsades per Càritas Diocesana de Barcelona.

Aquesta fundació de l’Església catòlica treballa per la promoció de la persona des de l’acció social i des de l’educació, especialment en el lleure, tenint com a base els valors cristians. Es treballen totes les dimensions de la persona per proporcionar als infants i joves les eines necessàries per assolir la seva plenitud.

La missió de la Pere Tarrés, com la de tota l’Església, és anunciar Jesús, el seu Evangeli i els seus valors al si de la nostra societat per tal de fer-la més justa, més humana i amb més esperança. Així queda recollit a l’ideari de la Pere Tarrés, quan afirma que un dels seus fonaments és «la persona de Jesucrist i l’arrelament evangèlic, la pertinença eclesial i la voluntat evangelitzadora que se’n deriva». Oferir i proposar -mai imposar- el coneixement de Jesucrist i la relació amb Ell és un dels millors regals que podem fer a un infant o a un jove.

Seixanta anys després, continua fidel a aquest compromís educatiu i social, amb l’ampliació de l’activitat a altres àmbits, però sempre amb els infants i els joves al centre, especialment aquells que viuen en risc d’exclusió social. Malauradament, avui continuen havent-hi molts infants a Catalunya que no tenen les necessitats físiques ni emocionals cobertes.

Per això ara fa uns dies la Fundació Pere Tarrés va presentar una nova edició de la campanya «Cap infant sense colònies», amb l’objectiu de becar 3.600 infants en risc d’exclusió social per tal que puguin participar en activitats de lleure durant l’estiu, amb una inversió de més d’un milió d’euros.

Aquesta campanya és un exemple preciós de com la col·laboració de particulars, empreses, entitats civils, polítiques i religioses multiplica el benefici que rep la societat. En efecte, aquesta iniciativa compta amb el suport econòmic de la Generalitat de Catalunya, el Ministeri de Treball i Assumptes Socials, les Diputacions de Barcelona i Tarragona, l’Ajuntament de Barcelona, així com de donants particulars i empreses. Gràcies de tot cor a totes aquestes persones i institucions per ajudar-nos a fer-ho possible.

Vull també agrair als dirigents, treballadors i treballadores de la Fundació Pere Tarrés i del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC) el seu compromís amb l’educació humana i espiritual dels nostres infants i joves i, particularment, dels més necessitats. Gràcies a tantes parròquies que impulseu aquestes iniciatives en el camp del lleure i als capellans, consiliaris i laics que les acompanyeu. Gràcies de tot cor.

Finalment, no puc acabar sense felicitar i donar les gràcies als més de 4.000 monitors i monitores del MCECC, perquè amb la seva entrega i dedicació desinteressada fan possibles aquestes iniciatives que són expressió de la solidaritat i del servei social a la nostra infància.

† Cardenal Joan Josep Omella
Arquebisbe de Barcelona

Escolta la glossa dominical en la veu del cardenal arquebisbe de Barcelona.