Pàgina d'inici > Noticies > Església de Barcelona

Vint segles de cultura cristiana, vint segles d’història de la ciutat

La Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor inaugura un itinerari de visita guiada que inclou les restes arqueològiques del conjunt episcopal del segle VI, la sagristia, el campanar, les terrasses gòtiques i la Capella del Santíssim

Generació rere generació, els cristians han plasmat la seva fe en diferents expressions culturals, contribuint a enriquir-ne la història. La Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor és un dels exemples que posen en evidència la importància del cristianisme en la ciutat de Barcino. Concretament, les excavacions que s’han realitzat durant quatre anys a la parròquia demostren que Barcelona disposava de dues catedrals: Sant Just i Pastor, catòlica, i l’actual Catedral, arriana. I és que la trobada d’una basílica triabsidal (segle VI), un baptisteri i una tomba privilegiada confirmen l’existència d’un grup episcopal en el subsòl de la Basílica.

Amb totes les troballes arqueològiques, la parròquia dels Sants Just i Pastor ha organitzat un itinerari de visita guiada que inclou les restes del conjunt episcopal del segle VI, la sagristia, el campanar, les terrasses gòtiques i la Capella del Santíssim. L’itinerari s’ha inaugurat aquest dimarts en una roda de premsa on ha participat el Cardenal Arquebisbe de Barcelona, Dr. Lluís Martínez Sistach; l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias; el president de la Diputació, Salvador Esteve, i el rector de la Basílica, Dr. Armand Puig.

 La Basílica del segle VI

Des de l’establiment dels visigots –que eren arrians- a Barcino va haver-hi dualitat de culte. Els catòlics van ser desplaçats a Sant Just i Pastor, on se situaria el nucli episcopal catòlic, més petit i de menor pes a la ciutat, i on va tenir lloc el I Concili de Barcelona de l’any 540. Al nivell inferior de la Basílica es conserva la cripta d’un personatge venerat. Una finestreta, situada ran de terra, permetia veure l’interior i pregar. La part central de l’absis, on hi havia l’altar, quedava emmarcada per l’arc triomfal, que descansava sobre dues grans columnes.

La tomba privilegiada que s’ha trobat també data del segle VI i va pertànyer a un personatge important de la comunitat cristiana, segurament un bisbe. S’ha localitzat en un passatge que anava del baptisteri a la capçalera de la basílica, passatge reservat únicament al bisbe. I la piscina baptismal de planta cruciforme ja que, en aquella època, el baptisme era administrat únicament pel bisbe i es feia per immersió.

La sagristia

L’interior de la sagristia conté elements de diferents períodes històrics: des del baptisteri (s.VI) fins a un contrafort gòtic amb la imatge de la Mare de Déu de Montserrat (s. XVI). Aquesta Mare de Déu presidia l’antic retaule gòtic de la nau principal de la basílica. El mobiliari que vesteix la sagristia és del segle XVIII i emmarca una imatge del Crist Crucificat envoltat de dues pintures de Pere Nuñez que representen Sant Jaume i Sant Bartomeu.

Les obres de rehabilitació de la sagristia també han permès localitzar una fresquera excavada al terreny natural i a diferents nivells, de 14.72 metres de recorregut.

La Capella del Santíssim i dels Nous Màrtirs

En la darrera fase de la restauració s’han trobat les pintures de Josep Mirabent i Bartomeu Ribó a la cúpula de la Capella del Santíssim, que representen quatre moments de la passió i la resurrecció: Jesús pregant a l’hort de Getsemaní, El bes de Judes, La detenció de Jesús, La deposició al sepulcre i l’aparició del ressuscitat a les tres Maries. El toc d’actualitat el donen els dos quadres pintats per Perico Pastor que s’han instal·lat en aquesta mateixa capella: a una pared, El poble d’Israel recollint el manà en el desert (en al·lusió a l’Antic Testament), i en l’altra, La multiplicació dels pans i els peixos (al·lusiu a l’eucaristia en el Nou Testament). També el vidre de la porta d’entrada està dissenyat per Perico Pastor i conté la vinya, l’olivera i el blat, els tres elements dels sagraments.

El campanar renaixentista

El campanar de la Basílica té una alçada de 35 metres i s’hi pot accedir pujant 174 esglaons. Des de la terrassa superior es pot contemplar una de les millors vistes de Ciutat Vella i de tota la ciutat.

Tanmateix, les obres de restauració encara no han acabat perquè s’ha fet mig campanar, els contraforts, la sagristia i la Capella del Santíssim però encara queda tota la nau central, les capelles i l’orgue.

T'interessarà ...