Pàgina d'inici > Noticies

Viatge del Sr. Cardenal Arquebisbe a la República Dominicana

Realitzà un conjunt d’activitats pastorals i fou investit doctor honoris causa per la Pontifícia Universitat Catòlica Mare i Mestra  (PUCMM) de Santiago de los Caballeros Del 30 de desembre de 2010 al 9 de gener de 2011, el Sr. Cardenal Arquebisbe va fer un viatge a la República Dominicana, invitat per l’arquebisbe de Santiago de [...]

Realitzà un conjunt d’activitats pastorals i fou investit doctor honoris causa per la Pontifícia Universitat Catòlica Mare i Mestra  (PUCMM) de Santiago de los Caballeros

Del 30 de desembre de 2010 al 9 de gener de 2011, el Sr. Cardenal Arquebisbe va fer un viatge a la República Dominicana, invitat per l’arquebisbe de Santiago de los Caballeros, Mons. Ramón Benito de la Rosa y Carpio, i pel cardenal de Santo Domingo, Nicolás de Jesús López Rodríguez, president de la Conferència Episcopal del país. El Dr. Martínez Sistach, al qual acompanyava Mn. Robert Baró, realitzà aquest viatge per unir-se a la celebració dels 500 anys de la creació de les primeres diòcesis americanes, concretament les de Santo Domingo y La Concepción de la Vega. Durant la seva estada realitzà un intens programa d’activitats pastorals i va establir contacte amb les iniciatives apostòliques realitzades en aquella terra per bisbes, preveres, religiosos, religioses i laics vinculats a l’arxidiòcesi de Barcelona. També fou una oportunitat per recordar la presència de fills de Catalunya en els primers passos de l’evangelització d’Amèrica després del descobriment. I, passant del passat al temps actual, el nostre cardenal aprofità el viatge per mantenir contactes amb un bon grup de preveres d’aquell país que han fet els estudis de Litúrgia a l’Institut Superior de Barcelona i que actualment animen la pastoral litúrgica a les diòcesis de la República Dominicana, amb resultats ben visibles per la qualitat de les celebracions.

El dia 30 de desembre, a la seva arribada a l’aeroport de Santo Domingo, va mantenir una entrevista amb el ministre d’Educació del país. Després, a la Casa de l’Església de l’arxidiòcesi, gestionada per membres del Camí Neocatecumenal, saludà dues famílies originàries de la nostra arxidiòcesi que col·laboren com a laics missioners a Santo Domingo i a Haití.

El 31 de desembre, al barri Herrera de la capital, visità la comunitat de Religioses Concepcionistes que porten l’obra titulada “La Hora de Dios”, de la qual és superiora la germana Maria Rosa Baqué Sistach, cosina del Sr. Cardenal, que treballa en el país des de fa quatre dècades. Al vespre celebrà l’eucaristia i va sopar amb totes les religioses de la província.

El dia 1 de gener presidí la celebració de l’eucaristia a la catedral de Santiago, que és la catedral primada d’Amèrica. Concelebrà amb l’arquebisbe de Santiago i altres prelats. Hi varen assistir el vicepresident del govern del país, diversos ministres i representants del cos diplomàtic acreditat. Al vespre, visità la casa provincial de les Carmelites Tereses de Sant Josep, on hi treballen dues religioses de l’arquebisbat de Barcelona. A la trobada hi varen assistir també les religioses de les altres comunitats.

El 2 de gener visità i celebrà l’eucaristia a la catedral de La Vega, una de les primeres diòcesis d’Amèrica –juntament amb Santo Domingo i Sant Joan de Puerto Rico- i que actualment celebra els cinc-cents anys de la seva creació. En aquest lloc, Ramon Pané, germà llec català, fou el primer evangelitzador i catequista d’Amèrica i també el primer etnòleg i antropòleg, ja que es va dedicar a estudiar la llengua i costums del poble taí. Allí es varen administrar els primers batejos en terres americanes.

El nostre cardenal fou declarat hoste distingit de la ciutat i va compartir el dinar amb la comunitat de Franciscanes dels Sagrats Cors, on hi està destinada l’anterior superiora de la comunitat d’aquesta congregació que des dels seus orígens treballa a l’Obra Benèfico-Social del Nen Déu, de la nostra diòcesi. A la tarda, visità el “Santo Cerro” i allí celebrà l’eucaristia a la basílica de “Nuestra Señora de las Mercedes”, advocació tan unida a la nostra ciutat, i que és la patrona de la República Dominicana. En aquell indret, segons la tradició, l’almirall Cristòfol Colom plantà la primera creu en el continent americà.

El dia 3 de gener presidí l’eucaristia i compartí la jornada amb la Conferència Episcopal del país, reunida en sessió plenària a Santo Domingo. Va mantenir una entrevista amb el governador de Santiago i amb els membres de l’anomenat Pla Estratègic de Santiago de los Caballeros, en el qual hi col·laboren entitats barcelonines. El dia 4 de gener presidí la celebració de l’eucaristia a la catedral de Santiago i va fer diverses declaracions als medis de comunicació locals.

El dia 5 de gener celebrà la santa missa a la parròquia de Crist Rei de Puerto de la Plata, lloc on el cardenal fou acollit com a visitant destacat, com també en altes ciutats com Santiago, La Vega i La Isabela.

El dia 6 de gener, solemnitat de l’Epifania del Senyor, celebrà l’eucaristia a La Isabela, diòcesi de Puerto Plata, en què concelebrà amb diversos arquebisbes, bisbes i preveres, entre els bisbes hi havia el bisbe auxiliar de Nova York. La Isabela fou la primera ciutat fundada pels europeus del continent americà on el pare Bernat Boïl, que acompanyà a Colom en el seu segon viatge a Amèrica, celebrà la primera missa en aquell continent el 6 de desembre de 1494. En aquella missa hi havia un imatge de la Mare de Déu de Montserrat, ja que el pare Boïl, membre de l’Orde dels Mínims, fou també superior dels ermitans de la muntanya de Montserrat. Després de la missa, acompanyat de les autoritats provincials i locals, el cardenal visità les restes arqueològiques de l’assentament de La Isabela, especialment l’antiga capella i la casa de l’almirall Colom. Al vespre, també assistí a l’acte infantil de clausura de la festa dels Sants Reis, celebrat a l’entrada de la ciutat, acte en què varen acompanyar el nostre cardenal arquebisbe el bisbe i la governadora de Puerto Plata.

El dia 7 de gener, festa de Sant Ramon de Penyafort, de bon matí presidí una eucaristia amb motiu de celebrar-se el Dia del Legislador de la República Dominicana. Hi assistiren nombrosos representants de l’administració de la justícia. Al migdia participà en un acte institucional celebrat a l’Ajuntament de Santiago i va dinar a la Casa d’Espanya.

A les sis de la tarda, a la seu de la Pontifícia Universitat Catòlica Madre y Maestra (PUCMM) a Santiago, la primera universitat privada de la República Dominicana, va tenir lloc l’acte de concessió del doctorat honoris causa per aquesta universitat al nostre cardenal arquebisbe. Assistiren a l’acte el cardenal de Santo Domingo, el Nunci del Sant Pare al país i a Haití, l’arquebisbe de Santiago i gran canceller de la Universitat i altres membres de l’episcopat del país, així com el rector i els membres del claustre de professors i estudiants. El nostre cardenal pronuncià la lliçó doctoral sobre el tema “La presència pública de l’Església en la societat”, remarcant alguns aspectes de l’experiència espanyola sobre aquesta matèria que poden resultar alliçonadors per a l’experiència dels països llatinoamericans.

El 8 de gener el nostre cardenal visità la fundació León Jimenes, a Santiago de los Caballeros i al vespre retornà a Barcelona.

T'interessarà ...