Pàgina d'inici > Noticies > Tresors de la Catedral

Una promesa d’amor davant la Mare de Déu de l’Alegria

Un cavaller ric va prometre amor etern a una donzella pobra a la Catedral però, al no complir-ho, el Nen Jesús va girar-li la cara literalment

El Nadal porta l’Alegria: el naixement del Nen Jesús. És per això que existeix una Mare de Déu de l’Alegria, ja que és la Verge Maria qui dóna l’Alegria al món. Aquesta Mare de Déu es venera en una de les primeres capelles que es troben entrant a la Catedral de Barcelona per la porta de Sant Iu, just a mà dreta. És aquí també on actualment està enterrat el Cardenal Jubany, que va ser arquebisbe de Barcelona entre els anys 1971 i 1990.

Promesa d’amor etern

La Mare de Déu de l’Alegria té la particularitat que somriu tot i que el seu Fill, com és habitual en imatges com aquesta, no mira a l’espectador. I és que hi ha una llegenda per explicar això: Antigament aquesta imatge es trobava en una de les capelles del claustre i segons explica la tradició un ric cavaller va prometre amor etern a una donzella pobre dient-li que es casaria amb ella. Dubtant de la seva paraula, la donzella li va demanar anar davant la Mare de Déu de l’Alegria perquè ho repetís. El cavaller ho va fer, fins al punt de prometre que si faltava a la seva paraula, el Nen Jesús de la falda de la Verge  mai més el miraria a la cara.

Va passar el temps i, com havia temut la donzella, l’amor del cavaller es va refredar fins al punt de negar que algun cop li hagués promès casar-se amb ella. Davant la imatge de Maria, la donzella va tenir suficient enginy per fer acudir al seu galant davant la Verge que temps enrere havia estat testimoni de la seva promesa i li va recordar el que li havia promès. “Mentida”, va exclamar el cavaller. I acte seguit es va produir el miracle: el Nen Jesús va girar la cara i va deixar de mirar-lo, mentre la Verge somreia amb gràcia. Confós el cavaller per l’actitud de la imatge, va complir la seva paraula.

L’entranyable Dr. Jubany

Des de l’altar de l’Alegria es recorda al Cardenal Jubany (1913-1996). Com arquebisbe de Barcelona, el Dr. Jubany va participar i votar en dos conclaus en un sol any: el de Joan Pau I i el de Joan Pau II. Durant aquests conclaus, els secretaris dels cardenals es van quedar fora de l’espai reservat per a les votacions. Així que el Dr. Martí Bonet, col·laborador del Cardenal Jubany, va haver d’assistir a les fumates de la Plaça de Sant Pere com qualsevol romà o turista. Després de sortir del conclau que va escollir Joan Pau II, el Dr. Jubany –amb semblant victoriós- va demanar una til·la a un bar: “Vull til·la”, va dir en català. El nou Papa es deia Karol Wojtyla.  

T'interessarà ...