Un tuit de color porpra

[Popoli] Twitter és un espai on ens expressem amb un màxim de 140 caràcters. Les Benaurances i la majoria dels versicles de l’Evangeli en tenen menys. És raonable concloure que aquesta és una de les raons que van portar a Benet XVI a debutar amb el seu primer “tuit” el passat 12 de desembre. En [...]

[Popoli] Twitter és un espai on ens expressem amb un màxim de 140 caràcters. Les Benaurances i la majoria dels versicles de l’Evangeli en tenen menys. És raonable concloure que aquesta és una de les raons que van portar a Benet XVI a debutar amb el seu primer “tuit” el passat 12 de desembre. En el sentit més profund, la decisió del Papa està certament vinculada al desig de l’Església per ser on és l’home, i l’home està a Twitter, i de dialogar-hi.

A més de la més alta autoritat espiritual dels catòlics, hi ha altres importants membres de l’Església que constantment practiquen aquesta nova forma de diàleg. Amb tenacitat i coratge considerable, cal dir-ho, donat l’entorn caracteritzat, per no dir dominat, pel LadyGagaisme i pel JustinBieberisme.

Havent d’escollir un criteri d’anàlisi d’un món vast i variat com és el món catòlic, vàrem optar per centrar-nos en alguns dels cardenals presents de manera significativa a Twitter. Vàrem fer un viatge curt per descobrir els perfils de Gianfranco Ravasi, Angelo Scola, Odilo Scherer (St. Pau), Wilfrid Fox Napier (Durban), Timothy Dolan (Nova York), Lluís Martínez Sistach (Barcelona), Rubén Salazar Gómez (Bogotà), Sean Patrick O’Malley (Boston). Com a única excepció, hi hem afegit un que no és cardenal però que s’està convertint en una veu cada vegada més influent en la relació entre la fe i la tecnologia: el jesuïta Antonio Spadaro, director de la revista Civilità Cattolica.

L’”antiguitat” d’aquestes persones a Twitter, com a mitjana, no és alta. Scola està actiu des de maig del 2009, l’últim incorporat és Salazar Gómez, des del desembre del 2012; Spadaro és una excepció: des del maig del 2007. Com si es tractés d’un concurs televisiu, Ravasi, Sherer i Napier es van crear un perfil durant els mateixos dies (juliol del 2011), així com O’Malley, Sistach i Dolan (març del 2012). Vuit dels nou esmenten la paraula “cardenal” al seu perfil (Scola és l’única excepció), i amb la mateixa proporció indiquen un enllaç a un lloc web o a un bloc, amb Ravasi com a excepció en això.

A mitjans de gener, els seguidors anaven dels 1.900 per a Sistach fins als prop de 71.000 de Dolan; pel que fa als perfils que segueixen, van des d’un sol usuari com Dolan i Salazar (que només segueixen el Papa) a més de 700 com té Spadaro. La mitjana de piulades per dia oscil·la entre un sol missatge d’O’Malley a gairebé 9 del prolífic Spadaro, amb una mitjana general de 2.5. Els retuits són significatius: Scola “només” és retuitejat en un 40% dels missatges, Dolan en el 100%, mentre que Ravasi, Scherer, Salazar i O’Malley se situen entre el 82% i el 90%. Darrera curiositat: l’ús d’un indicador de moda en els ambients socials, Klout (klout.com), que té com a objectiu donar un índex de la influència de qui està en la xarxa des de 0 a 100. Ravasi té un índex de 79, i Spadaro de 73: valors molt alts.

Una indicació del sentit de la manera com Twitter està essent utilitzat la trobem en l’anàlisi dels primers cinc tuits pel nombre de retuits suscitats. L’intent de Ravasi és inspirar equilibri i coratge per mitjà de citacions famoses que van de Swift a Calví, passant per De Souvré, Gandhi i Pasolini; Scola prefereix les exhortacions, recordatoris i invitacions a mirar vers Déu; Scherer és un home de campanyes, especialment en contra de l’avortament; Napier fa servir una lúdica ironia recordant els principis de l’Església, per exemple, dirigint-se directament a Obama en contra del matrimoni gai; Dolan fa referència al Camí del Senyor; Sistach tracta d’exhortar els seus seguidors i de donar suport a campanyes sobre la pau i l’economia; Salazar combina les crides a recuperar els valors amb les notícies de caire personal; O’Malley sembla inclinat a les peticions i les exhortacions, comprometent-se també en les campanyes a favor dels valors.

Finalment Spadaro, que està present a les xarxes des de fa algun temps i no veu la distinció entre el món digital i el món real, percep la persona com a única, anant a cercar-la on aquesta es mou, s’expressa i viu. Parla amb els representants més autoritzats de les comunitats d’innovació d’Itàlia i les inspira, documenta, aclareix, explica, interactua amb elles: una presència plena.

L’Església Catòlica és molt diferent i molt més que aquests perfils analitzats, però també  a partir d’aquests perfils es pot copsar el seu intent. Una cosa és gairebé segura: mentre que Joseph Ratzinger ha activat el seu perfil de Twitter com a Papa, el seu successor només haurà d’actualitzar-lo.

(Les persones citades apareixen a Twitter com a @CardRavasi, @angeloscola, @DomOdiloScherer, @CardinalSean, @CardinalNapier, @CardinalDolan, @sistachcardenal, @cardenalruben, @ antoniospadaro).

Giovanni Vannini
@giowan
giovanni@oogo.com

T'interessarà ...

24 Maig, 2019
Quatre futurs diaques permanents són admesos a ordes a la parròquia de Mare de Déu del Pilar
24 Maig, 2019
Càritas Diocesana de Barcelona reuneix a 500 persones grans i més de 160 voluntaris per celebrar una festa entre diferents generacions en el marc del 75è aniversari