Pàgina d'inici > Noticies

Un quart de milió de persones ateses per Càritas el 2012

En aquests primers cinc mesos del 2013, Càritas ja ha ajudat a 43.065 persones, un 9% més respecte el mateix període de l’any passat i els donatius particulars han augmentat El cardenal Sistach ha argumentat que l’increment de les aportacions voluntàries es dóna perquè “el cor de les persones és bo i es mou davant […]

En aquests primers cinc mesos del 2013, Càritas ja ha ajudat a 43.065 persones, un 9% més respecte el mateix període de l’any passat i els donatius particulars han augmentat

El cardenal Sistach ha argumentat que l’increment de les aportacions voluntàries es dóna perquè “el cor de les persones és bo i es mou davant la necessitat” i ha afegit que “no podem separar l’amor a Jesús i l’amor als pobres”

Càritas ha atès, exactament, 260.702 persones l’any 2012, un 3% més que al 2011. Aquesta és la dada principal que ha aportat l’entitat en la presentació del seu balanç de l’acció social del 2012 i en l’avanç de dades del 2013. La idea que s’ha repetit respecte de l’any passat és que la pobresa es fa “més crònica, més propera, més extensa i més intensa” però s’ha avançat que, de cara a octubre del 2013, es crearà un projecte d’inserció laboral per a aturats de llarga durada.

El cardenal arquebisbe de Barcelona i president de Càritas, Dr. Lluís Martínez Sistach, ha estat present a l’acte, on ha advertit que “hem d’ajudar però també hem de denunciar les causes de la crisi econòmica. Els valors ètics i morals han de presidir l’economia. L’economia ha d’estar al servei de les persones, i no al revés” i ha reclamat “un pacte d’estat sobre ocupació laboral entre totes les forces polítiques, econòmiques i socials”. En l’explicació del balanç de Càritas també han intervingut Mn. Salvador Bacardit, delegat episcopal; Jordi Roglà, director de Càritas; i Carme Trilla, Pilar Taché i Conxa Marquès, caps de l’Acció social a les diòcesis de Barcelona, Terrassa i Sant Feliu, respectivament.

El 2012, en xifres, i avanços del 2013

Més d’un quart de milió de persones han estat ateses per Càritas durant el 2012, fet que suposa un increment d’un 3% respecte l’any anterior i el doble que al 2007.  Els diners que es van destinar a l’acció social van ser 22,8 milions d’euros i, en ajuts finalistes, és a dir, tot allò que va directament a les famílies, 5,3 milions d’euros. D’aquests últims, 1 milió va anar destinat a aliments, mentre que infància i habitatge se’n van endur una major part, 2 milions per a cada una.

En aquests primers cinc mesos del 2013, Càritas ja ha ajudat a 43.065 persones, és a dir, un 9% més respecte el mateix període de l’any passat. D’aquest total d’atesos, el 70% està a l’atur, un 28% no té cap ingrés econòmic, un 54% són famílies amb fills i un 48% són espanyols (un 6% d’increment respecte del 2012). “Càritas atén els de fora però també als de dintre”, ha remarcat el cardenal Sistach.

Habitatge, infància i alimentació

Càritas consta amb 283 pisos, 52 dels quals són compartits, 7 són centres residencials i 231 són unifamiliars. L’objectiu de l’entitat és que aquesta darrera xifra augmenti durant aquest any fins als 500. Amb els habitatges que ofereixen, però, ja s’asseguren 1.346 places de pernoctació al dia, és a dir, unes 612.000 l’any. “Càritas ha evitat 315 desnonaments i més de 1.300 persones han pogut dormir sota un sostre aquesta nit. Farem el que podem però les xifres són molt elevades”, ha explicat el cardenal Sistach.

Pel que fa a la infància, hi ha 59 centres d’atenció als nens oberts. El programa Paidós (que en grec antic significa infant) atén a 43 famílies, unes 164 persones, i consta de 3 centres. Càritas té com a objectiu obrir un quart centre durant el 2013.

Gràcies als menjadors socials, als aliments en espècie i a les ajudes per a obtenir menjar, Càritas facilita a les famílies una alimentació digne i de qualitat. Actualment, tenen 6 centres diürns, 130 places, i 7 centres residencials, 124 places.

Augmenta la solidaritat

Les aportacions solidàries s’han incrementat en l’últim any. Els voluntaris ja ascendeixen a les 4.000 persones i el 90% de les ajudes provenen de fonts privades, respecte del 10% de l’Administració pública. “Les ajudes de l’Administració pública són estables però com els donatius dels particulars han augmentat ja no representen tant tant per cent com abans”, ha explicat Jordi Roglà.

“Hi ha hagut un notable increment dels donatius dels particulars i, sobretot, d’herències en els últims tres mesos del 2012. I, encara que no us ho creieu, també han augmentat les ajudes de les empreses”.

Inserció laboral a aturats

Càritas ha anunciat que, de cara al setembre, naixerà, per iniciativa del cardenal Sistach, un projecte per eradicar l’atur que constarà de tres línies: la contractació dual (contracte+formació), una formació dual amb pràctiques i aules obertes per a facilitar l’alfabetització digital. Tanmateix, l’entitat no ha volgut avançar gaire més idees del nou projecte. “Ara la Unió Europea està parlant d’això. Estem fent un treball de cara a la reinserció laboral i a la formació i pràctiques en empreses. El 57% dels joves no tenen treball i això és desesperat”, ha remarcat l’arquebisbe de Barcelona qui ha continuat dient que “aquest projecte per l’ocupació estarà adreçat a persones en atur de llarga durada amb càrregues familiars. Nosaltres podem esperar però les famílies pobres ja no poden esperar més”. 

T'interessarà ...