Pàgina d'inici > Noticies

Un ‘flashmob’ per les persones sense llar

Amb motiu del Dia de les persones sense llar, Càritas organitza una acció pública amb l’objectiu de fer visible aquest col·lectiu Sota el lema “Ningú sense salut. Ningú sense llar”, Càritas engega la campanya del Dia de les persones sense llar, que se celebra el proper 24 de novembre. Amb aquesta iniciativa es demana a [...]

Amb motiu del Dia de les persones sense llar, Càritas organitza una acció pública amb l’objectiu de fer visible aquest col·lectiu

Sota el lema “Ningú sense salut. Ningú sense llar”, Càritas engega la campanya del Dia de les persones sense llar, que se celebra el proper 24 de novembre. Amb aquesta iniciativa es demana a l’Administració que garanteixi un “Sistema Nacional de Salut equitatiu per a tothom, posant especial atenció en l’àmbit de la salut mental”, als mitjans de comunicació “que facin visible la realitat de les persones en situació de sense llar al llarg de l’any” i a tota la societat “que continuem treballant i mobilitzant-nos perquè tothom pugui viure amb dignitat plena”.

Un flashmob reivindicatiu

Per tal de fer més visibles les persones sense llar, Càritas ha organitzat un flashmob –una acció organitzada en la que un grup de persones es reuneix en un lloc públic i realitza alguna cosa inusual- que tindrà lloc el proper 21 de novembre, a les 11.30h, a la Plaça Sant Jaume. Els assistents han d’anar vestits de negre i hauran de demanar en el punt d’informació la màscara que empraran durant l’acte (es pot col·laborar aportant 1 euro).

Quan marquin les 12h, els participants es posaran la màscara i deambularan en un espai assenyalat durant 10 minuts. Algunes persones tindran missatges de la campanya i, entre tots, es passaran un cabdell de llana per formar una xarxa.

La salut, tema central de la campanya

Les persones sense llar són persones plenament dignes i que han de tenir un sosteniment i una garantia en l’accés als seus drets: en especial, a una salut integral. I és que el dret a la salut és un dels drets humans bàsics per accedir a la vida en dignitat i poder-la sostenir. Gairebé la meitat de les persones sense llar, quan intenten accedir a un centre sanitari, el sistema de salut no respon (dades de Càritas, 2007) per la falta d’informació, de discriminació i de complexitat administrativa en la tramitació de professionals sanitaris.

Darrerament, s’ha afegit un nou obstacle: la reforma sanitària. Segons Càritas, “la reforma sanitària actual afecta a tota la societat però, sobretot, a les persones més desprotegides i això provoca l’estigmatització dels col·lectius més vulnerables i amb major risc d’exclusió social i també dels ciutadans extracomunitaris en situació irregular”.

Dades estadístiques al respecte

El 15,2% de les persones sense llar té alguna discapacitat reconeguda i el 37,3% ha confirmat que alguna vegada ha consumit drogues. El 28,2% estan separats o divorciats, mentre que el 51% són solters. També el 51% de les persones sense llar han estat víctimes d’algun delicte o agressió.

T'interessarà ...