Pàgina d'inici > Noticies > Entrevistes > Església de Barcelona

Un arxiu valuós

Entrevista a Ricard Quintillà i Marcet, l'arxiver de l'Arxiu-Museu, que gestiona el patrimoni artístic, històric i cultural de la Parròquia de la Puríssima Concepció de Sabadell

L’Arxiu-Museu de la Parròquia de la Puríssima Concepció de Sabadell es va crear l’abril de 1987, a iniciativa de Mn. Joan Nonell i de Jaume Busqué, per catalogar i custodiar tots els documents dels quals disposava la parròquia. Des de llavors, un grup de voluntaris hi col·labora setmanalment per conservar aquest patrimoni. L’Arxiu-Museu, que gestiona el patrimoni artístic, històric i cultural de la parròquia, “ha rebut l’aprovació de les institucions dedicades a la història, i ha estat qualificat entre els millors de la diòcesi de Terrassa”, afirma Ricard Quintillà, que n’és l’arxiver.

Quines són les peces més valuoses que hi ha a l’Arxiu?

Les més importants de què disposa són les que formen part del tresor litúrgic de Sant Pau de Riu Sec (s. XI), que va ser traspassat a la nostra parròquia el 1868. Aquestes peces són la Mare de Déu de Riu Sec (s. XVI), la Vera Creu (s. XV-XVII), el copó de plata (1798), la bacina (1600-1700) i la pila baptismal (1868).

El seu treball a l’arxiu li ha enfortit la fe?

Si, perquè m’he implicat més en la parròquia, en el coneixement de la seva història, en la lectura dels evangelis i textos de temàtica religiosa, en la participació als pelegrinatges, en el grup de Vida Creixent… Tot això m’ha fet créixer espiritualment i ha enfortit la meva fe.

Ahir, a la Puríssima vau viure la benedicció del nou orgue…

La nostra església sempre ha disposat d’un orgue per acompanyar la litúrgia. En teníem un que era molt antic i que no funcionava bé; per això, aprofitant els 150 anys de la Parròquia, l’hem pogut renovar i ahir, durant la missa de final de curs, el P. Abat de Montserrat el va beneir. També vàrem estrenar els Goigs del 150è aniversari, musicats per Bernat Vivancos. Així vàrem arrodonir l’aniversari de la Puríssima.

Entrevista realitzada per Òscar Bardají i Martín per al Full Dominical del 17 de juny

T'interessarà ...