Pàgina d'inici > Noticies > Església de Barcelona

Torna l’‘Ordo Virtutum’ a Santa Anna

El grup Ardit Ensemble interpretarà, per tercer any consecutiu, la música d’Hildegarda de Bingen. La novetat d’enguany és el personatge de l’Ànima, que serà representat per l’experta Catherine Schroeder

Sense cap més instrument que la veu. Així canta el grup Ardit Ensemble la magnífica obra de l’abadessa benedictina Hildegarda de Bingen: el famós Ordo Virtutum (Ordre de les Virtuts). Seguint les pròpies anotacions de la santa –anomenades neumes-, els actors  fan una passa més vers la fidelitat de la representació original, escrita fa nou segles. Però, a més, en aquesta tercera edició hi ha una novetat: la protagonista, l’Ànima, serà interpretada per Catherine Schroeder, una de les màximes especialistes i cantants de la música d’Hildegarda.

Per només 10 euros (entrada anticipada) o 12 euros (a les taquilles), divendres 17 de juliol (19 h) o diumenge 19 de juliol (21 h), es podrà gaudir, a la parròquia de Santa Anna, d’una representació única, ja que Ardit Ensemble és l’únic grup a la Península Ibèrica que ofereix aquest joc litúrgic, que té un gran contingut litúrgic. Es tracta d’una música rica en ornaments i profusa en melodies sorprenents que prové del gregorià però que té la seva pròpia especificitat: és més lírica, el seu text està ple de referències bíbliques i té una essència o força dotada de vitalitat i vigor que aflora quan es canta. Una obra excepcional que conserva la música i el text original, escrits cap el 1151 per Hildegarda de Bingen.

Un argument vigent

L’eix de l’obra és ben senzill i actual. L’Ordo Virtutum és un drama espiritual al·legòric del segle XII que tracta un argument tan contemporani com és el debat d’una ànima entre el bé (encarnat per les Virtuts, liderades per la reina Humilitat) i el mal (el Diable). Enguany, l’ànima serà interpretada per Schroeder, que ha estat dedicada durant 25 anys a llegir i cantar a partir dels neumes, que són més rics gràficament que les notes gregorianes.

Schroeder ha volgut col·laborar amb el grup arran d’una visita que Ardit Ensemble va fer a la capital francesa per participar en una sessió oberta sobre la música d’Hildegarda al Centre de Música Medieval de París. Ha estat la pròpia Catherine qui ha tret a cadascun dels actors la seva Viriditas, és a dir, l’energia de Déu que brolla per tots nosaltres. Per tot això, i per algunes sorpreses més que seran desvetllades el dia de l’estrena, la representació d’aquest any es converteix en una oportunitat per viure una experiència medieval única a Barcelona.

T'interessarà ...