Sor Genoveva, des de diferents mirades

Un record de la filla de la caritat que va ensenyar què és estimar i va plantejar el gran interrogant de l'obra social

Encara no fa un any que Sor Genoveva Masip va morir, un dels referents clars de l’obra social de l’Església a Barcelona. “Faltava un reconeixement per part de l’Església” explica Victòria Molins, qui va aprendre d’ella servint juntament els més necessitats, aquells oblidats a les perifèries. És per això, per la seva tasca i el seu llegat, que aquest 5 de març, el Secretariat de marginació de Barcelona va celebrar la trobada ‘Testimoni entre els pobres’.

Cada any es dedica la jornada a algun treballador difunt l’any anterior, i enguany s’ha dedicat a aquesta germana de la caritat, que va ensenyar a “mirar amb els ulls de Déu”. Es dedica sempre la jornada a aquells que han de ser “miralls de conducte per a tots aquells que treballem en el món de la marginació”, explica Molins.

L’acte va tenir lloc al Col·legi de les Teresianes (cGanduxer, 85, Barcelona), el qual va començar amb una conferència del bisbe Sebastià Taltavull sobre la misericòrdia. Seguidament, es va donar pas a una taula rodona amb persones que han conegut a Sor Genoveva. Entre aquestes Albert Sabater, actual director de l’Obra Social Lluïsa Marilla; Rosa Mendoza, representant de les germanes paules i escriptora de la seva biografia; Montserrat Cobache, educadora a l’Obra Social i un representant de tots aquells a qui Sor Genoveva va ajudar, Jesús Atacho.

“Parlant de misericòrdia”

El bisbe Mons. Sebastià Taltavull va dedicar una conferència sobre la misericòrdia, a Sor Genoveva Masip, una mestra que “ens ha d’obrir el cor a una realitat que observant-la amb fe i amor, hi hem de poder descobrir quina és l’essència i la força del cristianisme”, va dir. D’aquesta manera va començar el bisbe introduint a la filla de la caritat, “un testimoni entre els pobres” i una dona plenament “seduïda de misericòrdia”.

“Lluitadora”, recordava també Taltavull, destacant així, el seu paper sempre a favor dels més necessitats. Una posició en consonància a l’Evangeli, que va desenvolupar, dia a dia, i que l’ha dut a ser un exemple en la tasca social i en l’Església. Una dona, que avui dia es recorda i esdevé “un reclam que no ens pot deixar tranquils”, va afegir.

A partir d’aquesta introducció, el bisbe Taltavull va anar desgranant la paraula misericòrdia, assimilant els trets bàsics d’aquesta que han acompanyat a Sor Genoveva en la seva tasca social, també reconeguts en el Papa Francesc, “un home totalment seduït de misericòrdia”. Va destacar la crida que el Papa fa entorn “la pau, l’exercici dels drets humans, així com, la solidaritat amb aquells relegats a les perifèries geogràfiques i existencials”, una tasca que va anar sempre de la mà de Sor Genoveva MasipÉs per això que, tal com va expressar el Bisbe Taltavull, “parlar de Sor Genoveva, és parlar de misericòrdia”.

L’interrogant de caritat

Tots el interventors de la taula, van fer arribar aquell record que Sor Genoveva Masip ha deixat, pel qual se la recorda i continua en el cor de tots aquells que va conèixer. Eduard Sala, excol·laborador de Sor Genoveva a l’Obra Social Santa Lluïsa Marillac, el qual va succeir-la en la direcció, coincideix en la necessitat d’aquest homenatge. “Es tracta d’una responsabilitat que tenim tots- explica Sala-, per a recordar el seu llegat”, que “em va canviar la manera de mirar”. “Ella estimava des del minut zero i amb la seva forma d’actuar ens plantejava un interrogant que avui encara perdura: l’estimació que mostrem als altres, és suficient?”


Dedicat a Sor Genoveva

Durant l’acte es va presentar el llibret sobre Sor Genoveva escrit per Victòria Molins. En el qual vol plasmar el seu record, el d’aquesta “Santa” especifica la teresiana, la qual va ser per ella, la seva “mestre de tendresa” i qui va marcar-li el camí de com ha de ser el servei als altres.

 

La primera part del llibre és un recull de tot allò que es va publicar quant la seva mort, així com, altres escrits de Sor Genoveva de diversos mitjans escrits. En segon lloc, destaca l’acció solidària que va desenvolupar com a germana de la caritat, recalcant l’obra social Santa Lluïsa Marillac. En aquest bloc, entra també en el testimoni que va deixar, centrat en aquesta incondicional estimació cap a tothom, i en l’esperança en l’altre.

T'ha agradat aquest contingut? Subscriu-te al nostre butlletí electrònic. Cada setmana, l'actualitat de l'Església diocesana al teu correu.

T'interessarà ...

23 Juliol, 2019
Qui van ser els avis de Jesucrist? A continuació expliquem algunes de les tradicions que es coneixen dels dos sants celebrats el 26 de juliol
23 Juliol, 2019
Entrevista a l'advocat Enric Mas, nou vice-governador general de l’Orde del Sant Sepulcre per Llatinoamèrica
22 Juliol, 2019
La Fundació Pere Tarrés preveu becar les activitats d’uns 4.500 infants durant el mes d’agost