Pàgina d'inici > Noticies

Seminari d’estudi sobre catecumenat i comunitat

[Gabinet d’Informació de l’Església a Catalunya] Una experiència antiga i nova Avui, divendres 13 de maig de 2011,  s’ha celebrat a Barcelona el Seminari d’estudi sobre “Catecumenat i comunitat”, organitzat pels Serveis Diocesans del Catecumenat de Catalunya i les illes Balears, integrats en el Secretariat Interdiocesà de Catequesi de Catalunya (SIC). El Seminari ha estat [...]

[Gabinet d’Informació de l’Església a Catalunya]

Una experiència antiga i nova

Avui, divendres 13 de maig de 2011,  s’ha celebrat a Barcelona el Seminari d’estudi sobre “Catecumenat i comunitat”, organitzat pels Serveis Diocesans del Catecumenat de Catalunya i les illes Balears, integrats en el Secretariat Interdiocesà de Catequesi de Catalunya (SIC).

El Seminari ha estat presidit per Mons. Xavier Salinas, bisbe de Tortosa i delegat de la Conferència Episcopal Tarraconense per l’àmbit de la catequesi i el catecumenat, i presentat per Mn. Joan Amich, prevere i delegat del catecumenat de Girona.

Les sessions han tingut lloc a la Sala Sant Jordi de la Facultat de Teologia de Catalunya.

Mn. Lluc Riera, vicari general i delegat del catecumenat de la diòcesi de Mallorca, ha estat l’encarregat de presentar les dues ponències del Seminari: “La iniciació dels catecúmens, responsabilitat de la comunitat de fidels” i “Acompanyar els catecúmens al llarg de tota la seva iniciació”.

El catecumenat existeix des dels primers temps de l’Església i és el procés de preparació dels joves i adults que han acollit el do de la fe cristiana i volen rebre els sagraments de la iniciació cristiana: el baptisme, la confirmació i l’eucaristia o comunió. A mesura que l’Església es va anar estenent i consolidant, aquests tres sagraments es van anar rebent en els primers anys de vida, en la infància, i el catecumenat com a tal va anar desapareixent i sent substituït per la catequesi.

Ha estat a partir de la renovació eclesial propiciada pel Concili Vaticà II que el catecumenat  viu una nova època, sobretot en els països secularitzats d’Occident, on joves i adults que no han rebut el baptisme d’infants, acullen la fe cristiana i demanen integrar-se en la comunitat creient.

Mn. Riera ha afirmat que un catecumen jove o adult és un do de Déu per a la comunitat cristiana, la qual té la responsabilitat d’acompanyar-los en el seu procés de preparació –que acostuma a ser d’uns dos anys-, de fer-se present en la celebració dels sagraments d’iniciació –que es reben en el temps de Pasqua- i d’ajudar a la integració dels nous fidels en la vida activa i compromesa de la comunitat cristiana.

En tots els països d’Occident, el catecumenat viu, doncs, aquesta nova etapa de la seva història com a servei de l’Església per a tots aquells i aquelles que han escoltat l’anunci de l’Evangeli de Jesucrist, han cregut en el seu missatge, volen viure’l fraternalment en la comunitat cristiana i donar-ne testimoni enmig del món.

La posada en comú de les experiències dels assistents i el diàleg amb el ponent, ha completat el Seminari, que ha conclòs amb les paraules de Mons. Salinas, que ha animat a tots a seguir col·laborant activament en aquest servei essencial de l’Església que és el catecumenat.

Barcelona, 13 de maig de 2011  

T'interessarà ...