Seminari d’estudi sobre catecumenat i comunitat

[Gabinet d’Informació de l’Església a Catalunya] Una experiència antiga i nova Avui, divendres 13 de maig de 2011,  s’ha celebrat a Barcelona el Seminari d’estudi sobre “Catecumenat i comunitat”, organitzat pels Serveis Diocesans del Catecumenat de Catalunya i les illes Balears, integrats en el Secretariat Interdiocesà de Catequesi de Catalunya (SIC). El Seminari ha estat [...]

[Gabinet d’Informació de l’Església a Catalunya]

Una experiència antiga i nova

Avui, divendres 13 de maig de 2011,  s’ha celebrat a Barcelona el Seminari d’estudi sobre “Catecumenat i comunitat”, organitzat pels Serveis Diocesans del Catecumenat de Catalunya i les illes Balears, integrats en el Secretariat Interdiocesà de Catequesi de Catalunya (SIC).

El Seminari ha estat presidit per Mons. Xavier Salinas, bisbe de Tortosa i delegat de la Conferència Episcopal Tarraconense per l’àmbit de la catequesi i el catecumenat, i presentat per Mn. Joan Amich, prevere i delegat del catecumenat de Girona.

Les sessions han tingut lloc a la Sala Sant Jordi de la Facultat de Teologia de Catalunya.

Mn. Lluc Riera, vicari general i delegat del catecumenat de la diòcesi de Mallorca, ha estat l’encarregat de presentar les dues ponències del Seminari: “La iniciació dels catecúmens, responsabilitat de la comunitat de fidels” i “Acompanyar els catecúmens al llarg de tota la seva iniciació”.

El catecumenat existeix des dels primers temps de l’Església i és el procés de preparació dels joves i adults que han acollit el do de la fe cristiana i volen rebre els sagraments de la iniciació cristiana: el baptisme, la confirmació i l’eucaristia o comunió. A mesura que l’Església es va anar estenent i consolidant, aquests tres sagraments es van anar rebent en els primers anys de vida, en la infància, i el catecumenat com a tal va anar desapareixent i sent substituït per la catequesi.

Ha estat a partir de la renovació eclesial propiciada pel Concili Vaticà II que el catecumenat  viu una nova època, sobretot en els països secularitzats d’Occident, on joves i adults que no han rebut el baptisme d’infants, acullen la fe cristiana i demanen integrar-se en la comunitat creient.

Mn. Riera ha afirmat que un catecumen jove o adult és un do de Déu per a la comunitat cristiana, la qual té la responsabilitat d’acompanyar-los en el seu procés de preparació –que acostuma a ser d’uns dos anys-, de fer-se present en la celebració dels sagraments d’iniciació –que es reben en el temps de Pasqua- i d’ajudar a la integració dels nous fidels en la vida activa i compromesa de la comunitat cristiana.

En tots els països d’Occident, el catecumenat viu, doncs, aquesta nova etapa de la seva història com a servei de l’Església per a tots aquells i aquelles que han escoltat l’anunci de l’Evangeli de Jesucrist, han cregut en el seu missatge, volen viure’l fraternalment en la comunitat cristiana i donar-ne testimoni enmig del món.

La posada en comú de les experiències dels assistents i el diàleg amb el ponent, ha completat el Seminari, que ha conclòs amb les paraules de Mons. Salinas, que ha animat a tots a seguir col·laborant activament en aquest servei essencial de l’Església que és el catecumenat.

Barcelona, 13 de maig de 2011  

T'interessarà ...

23 Maig, 2019
La Parròquia de Sant Agustí del Raval es tenyeix de vermell per celebrar la festivitat de la patrona dels impossibles amb el bisbe Antoni Vadell
22 Maig, 2019
El reportatge de cristians perseguits exposa la greu situació de la llibertat religiosa al món