Pàgina d'inici > Noticies

Seminari del Bisbe Tena

[radioestel.com] El papa Francesc vol que aprenguem bé la lliçó. Ens l’acaba de donar en la seva primera exhortació apostòlica referint-se a l’homilia. A Assís, ja havia dit «fora aquestes homilies interminables, avorrides, de les quals no s’entén res!». Ho deia pensant en els qui tenim la tasca de predicar, i afegia: «Com es pot predicar [...]

[radioestel.com]

El papa Francesc vol que aprenguem bé la lliçó. Ens l’acaba de donar en la seva primera exhortació apostòlica referint-se a l’homilia. A Assís, ja havia dit «fora aquestes homilies interminables, avorrides, de les quals no s’entén res!». Ho deia pensant en els qui tenim la tasca de predicar, i afegia: «Com es pot predicar si abans no hem obert el cor, si no hem escoltat en el silencila Paraulade Déu?»

El que ens demana és que, sintonitzades amb la Paraula de Déu, siguem antenes que reben per ser antenes que transmeten. «Demanem-nos —diu— quin lloc ocupa la Paraula de Déu en la meva vida, en la vida de cada dia? Estic sintonitzat amb Déu o amb les tantes paraules de moda o amb mi mateix?»

L’homilia ha de tocar a la porta del cor. A les nostres celebracions litúrgiques, quan acompanyem els fidels amb les nostres paraules i gestos, a qui volem que s’apropin i es trobin és amb Jesucrist, Paraula de Déu, encarnat en la realitat humana i social en la qual ens movem cada dia, i en el cor de cada persona, fill i filla de Déu.

Als pastors ens diu que la predicació requereix una seriosa avaluació, ja que són molts els reclams —són paraules seves— que es dirigeixen en relació amb aquest gran ministeri i no podem fer el desentès. És contundent quan diu que «l’homilia és la pedra de toc per avaluar la proximitat i la capacitat de trobament d’un Pastor amb el seu poble» i que «és amb la paraula que nostre Senyor es va guanyar el cor de la gent».

Per això, valora el to maternal que ha de tenir l’homilia. Diu que «l’Església és mare i predica al poble com una mare que parla al seu fill, una bona mare que sap reconèixer tot el que Déu ha sembrat en el seu fill, que escolta les seves inquietuds i aprèn d’ell». És del tot necessària «la proximitat cordial del predicador, la calidesa del seu to de veu, la mansuetud de l’estil de les seves frases, l’alegria dels seus gestos». Demano al Senyor que amb humilitat aprenguem la lliçó i que siguem ajudats a fer-ho bé.

T'interessarà ...