Scouts alemanys catòlics

Entrevista a Carlos Freitag, un dels primers en formar part de l’agrupació d’scouts alemanys catòlics de Sant Jordi a Barcelona

Imatge extreta de World Dance Sport Fedaration

L’any 1948, el Rektor Josef Boos va fundar l’agrupació d’scouts alemanys catòlics de Sant Jordi a Barcelona. El seu objectiu? Acollir nens alemanys i integrar-los a la comunitat catòlica alemanya de la ciutat. Lemes dels scouts, com “Sempre disposats a ajudar” i “Cada dia una bona obra”, són “per a tota la vida”, afirma Carlos Freitag, que va formar part dels primers scouts d’aquesta agrupació. “Encara avui em sento un scout”, assegura.

Quina era la missió principal d’aquesta agrupació?

A més d’integrar els joves a la comunitat catòlica, pretenia també ajudar tots aquells que no tenien mitjans propis per poder participar en les activitats del grup. Es va aconseguir que empreses importants alemanyes i espanyoles a Barcelona subvencionessin les excursions i els contactes amb la natura. Gràcies a aquestes aportacions es van poder adquirir les primeres tendes de campanya i el material necessari per a les excursions.

I quin va ser el seu paper?

Des dels 16 anys em vaig fer càrrec del grup d’scouts de Barcelona, fins que vaig marxar a Alemanya a estudiar. El 1964, em vaig reintegrar i els he estat guiant durant molts anys, al costat de la meva esposa i d’altres persones amb vocació d’escoltisme, participant sempre de les activitats de la parròquia catòlica alemanya.  Així, teníem orquestra pròpia, organitzàvem misses amb cançons elaborades per un capellà austríac; hi havia una simbiosi total entre la comunitat catòlica alemanya i els scouts de Sant Jordi. Avui encara ens reunim i fem excursions.

Què ha quedat d’aquella agrupació?

Els scouts catòlics de Sant Jordi va ser una agrupació molt important per mantenir la fe i el cristianisme; així ho vàrem aprendre des de joves i ho hem compartit amb tothom. Per això desitjaria que en el futur es pogués reactivar.

Entrevista realitzada per Òscar Bardají i Martín per al Full Dominical del 17 de març

T'interessarà ...

23 Maig, 2019
La Parròquia de Sant Agustí del Raval es tenyeix de vermell per celebrar la festivitat de la patrona dels impossibles amb el bisbe Antoni Vadell
22 Maig, 2019
El reportatge de cristians perseguits exposa la greu situació de la llibertat religiosa al món