Pàgina d'inici > Noticies > Església de Barcelona

Sant Sever, les faves i el clau

El canonge de la Catedral de Barcelona, el Dr. Josep Maria Martí Bonet, ens apropa la història i les curiositats d'un sant que va ser bisbe de Barcelona i màrtir

El canonge de la Catedral de Barcelona, el Dr. Josep Maria Martí Bonet, ens apropa la història i les curiositats de Sant Sever, que va ser bisbe de Barcelona i màrtir. Se celebra la seva festivitat el 6 de novembre. És un dels patrons de la diòcesi de Barcelona.

La història

La tradició diu que Sant Sever era teixidor, i tenia el taller on actualment es troba la parròquia de Sant Sever. Sent sant Sever bisbe, va arribar l’ordre de Roma de combatre als cristians amb fúria, i ell havia de presentar-se per ser sacrificat. El sant i altres companys no sabien què fer, si obeir les ordes  i oferir els seus cossos al sacrifici per donar exemple a altres cristians, o fugir per intentar donar-los protecció i ajuda en el què poguessin. I van decidir l’últim.

Va fugir cap a Sant Cugat del Vallès. Pel camí es va trobar a Sant Medir, que estava sembrant faves, que al veure el prelat barcelonès li va demanar benedicció. Aquest li va donar, i va obrar un miracle fent que les faves que sembrava florissin i germinessin en poques hores. Quan les tropes romanes van passar per allí, el pagès ja estava recollint els fruits.

Al preguntar si havia vist passar a Sant Sever, va dir que sí, abans quan sembrava les faves que ara recollia. Els romans van pensar que s’estava burlant d’ells, i el van matar. Finalment van trobar a Sant Sever. Va ser encarcerat i se li va demanar la renúncia al cristianisme per abraçar-se al culte pagà. S’hi va negar rotundament i va ser sacrificat.

Parròquia de Sant Sever

En ple Barri Gòtic de Barcelona, al costat de la catedral i del palau de la Generalitat de Catalunya, es troba l’església de Sant Sever, un notable exponent de l’arquitectura barroca de Barcelona. Aquest temple va ser construït entre els anys 1968 i 1705 per Jaume Arnaudies i Joan Fiter. Consta d’una sola nau amb absis poligonal i capelles laterals. Destaca especialment el seu retaule major, obrat pel gran artista Pere Costa. Actualment l’edifici pertany als canonges, des de l’any 2002.

Retaule de la catedral

El retaule barroc va ser realitzat per Francesc Santacruz. És un retaule compost per tres cossos amb tres carrers i la predel·la. La imatge del sant està al mig. Al voltant d’ell hi ha sant Sever pelegrí, sant Ramon de Penyafort, sant Sever predicant, la guarició del rei Martí l’humà, sant Pere Nolasc, i l’ordenació episcopal de sant Sever. En la predel·la hi ha santa Àgueda, el trasllat del cos de Sant Sever de Sant Cugat a Barcelona gràcies al rei Martí l’humà, i santa Llúcia. Hi ha la làpida mortuòria del bisbe Simó Salvador (1431-1445).