Sant Pacià des de Sant Just i Pastor

Les facultats de l'Ateneu celebren el dia del seu patró amb una visita a la basílica on resten les relíquies del Sant

Amb motiu del dia del patró de l’Ateneu Sant Pacià les facultats Antoni Gaudí, la de Teologia i la de Filosofia van suspendre les classes i van organitzar una jornada especial, durant la qual van visitar la parròquia de Sant Just i Pastor, on reposen les relíquies del Sant.

La celebració va començar al Seminari Conciliar de Barcelona on es van concentrar l’alumnat i el professorat per escoltar una ponència del Dr. Joan Torralba sobre la vida i obra de Sant Pacià, bisbe de Catalunya durant la segona meitat del segle IV. Segons explica el rector de l’Ateneu, el Dr. Armand Puig, es tracta d’un sant, encara una mica “desconegut”, motiu pel qual la xerrada va servir per apropar a tots aquest bisbe català, del qual se’n conserva dues obres seves, una dedicada al baptisme i l’altre a la penitència.

Visita Sant Just i Pastor

La segona part de la jornada va tenir lloc a la basílica de Sant Just i Pastor, on s’hi troba la relíquia del Sant. Tots van assistir per a venerar-la i per a visitar les restes descobertes arran de les excavacions que s’hi han dut a terme, que han provat que Sant Just i Pastor va ser una catedral durant l’ocupació dels visigots, lloc on s’hauria traslladat suposadament les despulles de Sant Pacià, segons la conservadora en cap del Museu d’Història i professora d’Arqueologia Cristiana de la facultat de Teologia, Júlia Beltran.

Beltran va explicar amb tot detall la informació obtinguda sobre la relíquia, part de la qual ha estat sotmesa al Carboni 14. Segons va explicar, la prova que es va fer només a una petita part de l’ossari que conforma la relíquia, ha donat data del segle VII. Tot i que no coincideix amb la data del Sant, cal tenir en compte, segons es va clarificar, que podria deure’s a la possible manipulació de la relíquia per part de persones d’altres èpoques, les quals haurien alterat el resultat.

Durant la visita es va explicar totes les troballes del segle VI, com la d’una piscina baptismal en forma de creu o la d’una tomba possiblement d’un bisbe o d’algú privilegiat. Alguns també van aprofitar per visitar les reliquies de Sant Just i Pastor així com gaudir de les vistes de la ciutat des del campanar.

Hora Sexta

El bisbe Sebastià que també es va sumar a la jornada va concloure les activitats i va presidir la pregària de l’Hora Sexta, durant la qual, amb tots els vestigis presents, va recordar el camí fet pel cristianisme encara amb un ampli recorregut. “Podem agrair i recollir aquest llegat, aquesta torxa encesa, que ens ha arribat des dels primers segles per aquells que van abraçar la fe i la van donar i la van comunicar”, va explicar.

Va recordar la frase que se’n recorda de Sant Pacià, esmentada durant la jornada, la qual deia: el meu nom és cristià i el meu cognom és catòlic. El bisbe va destacar el significat de tots dos conceptes. D’una banda, “Catòlic”, que parla “d’aquesta església en sortida, universal i amb les portes obertes per a tothom”, i en segon lloc, “Cristià”, que ens porta a descobrir la nostra identitat, que la treballem des de la pregària i l’estudi fins a trobar la paraula de Déu, va explicar.

T'ha agradat aquest contingut? Subscriu-te al nostre butlletí electrònic. Cada setmana, l'actualitat de l'Església diocesana al teu correu.

T'interessarà ...