Pàgina d'inici > Noticies

Sant Nicolau de Bari, el veritable Pare Noel

Al voltant de 1624, quan els immigrants holandesos van fundar la ciutat de Nova Amsterdam, van portar amb ells els seus costums, entre elles la del seu patró Sinterklaas (Sant Nicolau). Als EUA es va començar a deformar la figura del Sant de Bari, bisbe de Mira. Sant Nicolau va ser tan popular en l’antiguitat […]

Al voltant de 1624, quan els immigrants holandesos van fundar la ciutat de Nova Amsterdam, van portar amb ells els seus costums, entre elles la del seu patró Sinterklaas (Sant Nicolau). Als EUA es va començar a deformar la figura del Sant de Bari, bisbe de Mira.

Sant Nicolau va ser tan popular en l’antiguitat que li han consagrat més de 2.000 temples al món. Era invocat en els perills, en els naufragis, en els incendis i en les penúries econòmiques. Per haver estat tan amic de la infantesa, en la seva festa es reparteixen dolços i regals als nens. Va néixer a Lícia (Turquia), de pares molt rics. Des de nen es va caracteritzar per la seva gran generositat amb els pobres. Deia als seus pares: “Seria un pecat no repartir molt éssent que Déu ens ha donat tant”. Es va ordenar sacerdot i, en morir els seus pares atenent als pobres d’una epidèmia, va quedar hereu d’una immensa fortuna que va repartir entre els pobres, i se’n va anar de monjo a un monestir. Va voler visitar Terra Santa i va arribar a la ciutat de Mira, on els bisbes i sacerdots discutien a qui havien de triar com a bisbe de la ciutat. Finalment van dir: “Triarem el pròxim sacerdot que entri al temple”. I en aquell moment, sense saber-ho, va entrar Nicolás i per aclamació fou elegit bisbe.

Caritat i justícia

S’expliquen infinitat d’actes de caritat i justícia del sant. Sovint pinten costat d’ell a una jove, perquè a la seva ciutat hi havia un ancià molt pobre amb tres filles a les quals no aconseguia casar. Durant tres dies, el sant va llançar cada nit una bossa plena de monedes d’or en aquella casa, i l’ancià va aconseguir que les seves filles casessin. En una altra ocasió, anaven a condemnar injustament a tres amics seus que es trobaven lluny. Ells van resar demanant la intercessió del seu amic bisbe. I aquella nit, el sant es va aparèixer en somnis al jutge i li va dir que no podia condemnar a tres innocents. L’emperador Licini va decretar una persecució contra els cristians i Nicolau va ser empresonat. Però va seguir aprofitant qualsevol ocasió per ensenyar la religió i anunciar el nom de Crist a tots els tractaven amb ell. Més tard va arribar l’emperador Constantí i el va alliberar al costat dels altres presoners cristians.

Devoció al voltant del món

Durant l’heretgia d’Arri, que deia que Jesús no és Déu, Nicolau es va oposar amb tota la seva saviesa i no va permetre que els arrians entressin a Mira. Va morir el 6 de desembre de l’any 345. A Orient en diuen Nicolau de Mira, però, a Occident, Nicolau de Bari perquè quan els mahometans van envair Turquia, un grup de cristians va treure d’allí les relíquies del sant i les va portar a la ciutat de Bari, a Itàlia. En aquesta ciutat es van obtenir tan admirables miracles al resar-li que el seu culte va arribar a ser molt popular a tot Europa. A Roma, ja l’any 550, havien construït un temple en el seu honor.

De Sant Nicolau al Pare Noel

Es creu que va començar al voltant de l’ any 1624. Quan els immigrants holandesos van fundar la ciutat de Nova Amsterdam (Nova York), van portar amb ells els seus costums, entre elles la de Sinterklaas (Sant Nicolau), el seu patró. En 1809, l’escriptor Washington Irving va escriure una sàtira en què va deformar al sant holandès a la pronunciació angloparlant Santa Claus. El poeta Clement Clarke Moore va publicar en 1823 un poema on va donar cos a l’actual mite de Santa Claus. Posteriorment, cap a 1863, va adquirir l’actual fisonomia de gros barbut i bonàs per mitjà del dibuixant alemany Thomas Nast, qui va dissenyar aquest personatge per a les seves tires nadalenques al Harper’s Weekly .

De Santa Claus al Pare Noel

A mitjan segle XIX, el Santa Claus nord-americà va passar a Anglaterra i d’allí a França, on es va fusionar amb Bonhomme Noël -d’aquí Pare Noel-, qui tenia semblança física amb Santa Claus, però vestia de blanc amb vius daurats. A finals del segle XIX, a partir d’un anunci americà de la Lomen Company, es crearia la tradició que Santa Claus procedia del Pol Nord, i es popularitzarien els rens, el trineu…

El mite de Coca-Cola

Ja al segle XX, l’empresa Coca-Cola va encarregar al pintor Habdon Sundblom que remodelés la figura de Santa Claus/Pare Noel per fer-lo més humà i creïble. Aquesta versió data de 1931. És només una llegenda urbana la creença que el color vermell i blanc de Santa Claus tingui el seu origen en els anuncis que la marca Coca -Cola, encara que sí és cert que van contribuir a la popularització d’aquests colors i del mite mateix.

T'interessarà ...