Pàgina d'inici > Noticies

Sant Bernat a la Sagrada Família

[Sagrada Familia] L’Arquebisbe de Barcelona beneeix l’escultura de Sant Bernat a l’absis de la Sagrada Família Aquest matí ha tingut lloc la benedicció i presentació de la imatge de Sant Bernat a la Basílica de la Sagrada Família de Barcelona. Sant Bernat de Claravall va ser monjo i reformador francès principal difusor de l’orde monàstic […]

[Sagrada Familia]

L’Arquebisbe de Barcelona beneeix l’escultura de Sant Bernat a l’absis de la Sagrada Família

Aquest matí ha tingut lloc la benedicció i presentació de la imatge de Sant Bernat a la Basílica de la Sagrada Família de Barcelona. Sant Bernat de Claravall va ser monjo i reformador francès principal difusor de l’orde monàstic cistercenc als segles XI i XII. La benedicció anirà precedida d’una Missa solemne presidida pel Cardenal i Arquebisbe de Barcelona, Lluís Martinez Sistach, i serà concelebrada pel pare Abat de Poblet, el pare Prior de Solius amb altres sacerdots assistents.

El sant

Sant Bernat de Claravall, va néixer l’any 1090 a Fontaines (França). Quan tenia uns vint anys va entrar al Cister. Alguns anys més tard, el 1115, sant Bernat va ser enviat per sant Esteve Harding, tercer abat del Cister, a fundar el monestir de Claravall (Clairvaux). Allí el jove abat, que només tenia 25 anys, va poder afinar la seva concepció de la vida monàstica, esforçant-se per a traduir-la en la pràctica. Mirant la disciplina d’altres monestirs, sant Bernat va reclamar amb decisió la necessitat d’una vida sòbria i moderada, tant a la taula com en la indumentària i els edificis monàstics, recomanant la sustentació i la sol•licitud pels pobres. Mentrestant la comunitat de Claravall creixia en nombre i multiplicava les seves fundacions. Va fundar també alguns monestirs femenins.

En aquest període cal afegir-hi nombrosos sermons, així com sentències i tractats. Va escriure les seves obres més famoses, com els celebèrrims sermons sobre el Càntic dels càntics. En els últims anys de la seva vida —la seva mort va sobrevenir el 1153—sant Bernat, va escriure el text De Consideratione. En aquest llibre, expressa una profunda visió del misteri de l’Església i del misteri de Crist, que desemboca, al final, en la contemplació del misteri de Déu u i tri: «Hauria de prosseguir la recerca d’aquest Déu, a qui no es busca suficientment» —escriu el sant abat—, «però potser es pot cercar millor i trobar més fàcilment amb la pregària que no pas amb la discussió. Posem, per tant, aquí fi al llibre, però no a la recerca» (XIV, 32: PL 182, 808), a estar en camí cap a Déu.

Dos aspectes centrals de la rica doctrina de sant Bernat: es refereixen a Jesucrist i a Maria santíssima, la seva mare. Per a sant Bernat, de fet, el veritable coneixement de Déu consisteix en l’experiència personal, profunda, de Jesucrist i del seu amor, no té dubtes: per Mariam ad Iesum, a través de Maria som portats a Jesús.

L’escultora

Montserrat Garcia i Rius va néixer a Hospitalet de Llobregat, comarca del Barcelonès, tota la seva vida ha estat vinculada d’una forma o una altra al món de l’art. El seu primer mestre, el gran escultor Eudald Serra la va encoratjar i es va titular amb les màximes qualificacions en l’especialitat d’escultura, col·laborà amb el prestigiós escultor Rafael Solanic i realitzà cursos de geometria descriptiva i representació en perspectiva a l’Escola Superior d’Arquitectura de la Universitat Politècnica de Catalunya.

L’artista ha participat en diverses exposicions individuals i col·lectives nacionals i internacionals i compta amb nombrosos premis a Nova York i a Florida on a Miami va obtenir una Menció de Mèrit, i també a la Bienal Internacional d’Escultura a Hokkaido, Japó, a Milà on va obtenir el Premi “Arco de la Pace” per la seva obra “Crit a la Llibertat”, i a Florència va ser guardonada amb la “Copa Pacis,” i el títol de Cavaliere de la Pace per l’Acadèmia més antiga del món en aquesta ciutat. Recordem que va exposar en tres galeries al centre de Roma i una d’elles li va atorgar el premi Roma “Artista del año 2000” per la seva obra “Esfinx”, també l’Acadèmia Internacional “Città di Roma” li va assignar el títol de professor H.C. per la mateixa obra. La seva obra està centrada sobre tot en els valors humans, l’any 1999 va guanyar el Primer Premi Internacional d’Escultura convocat per l’Ajuntament de Marino, província de Roma amb una al·legoria als Drets Humans. A Chicago van elegir el seu monument “Path to Peace” dedicat al “Parliament of the World’s Religions” on està col·laborant actualment. És l’autora del famós Monument “Arrels” realitzat en pedra travertí i dedicat a Rafael Casanova a la seva ciutat natal i també del Monument “Barça’s World” en granit a la ciutat de Ceuta. Entre altres obres, destaquem les de la Sagrada Família: sant Francesc d’Assís, santa Clara i sant Bru.

T'interessarà ...