Pàgina d'inici > Noticies > Església de Barcelona

Omella beneeïx la reforma del Santuari de la Cisa

L'alcalde de Premià de Dalt comunica que l'ermita de l'arxiprestat del Baix Maresme s'inclou des d'ara a la Via Marina del Camí de Sant Jaume

Aquest 25 maig, s’ha inaugurat i beneït la reforma del Santuari de la Cisa de Premià de Dalt. El projecte s’ha dut a terme durant un any i ha comptat amb la rehabilitació de la façana de la capella, la renovació de la coberta, així com, de les estances annexes, que antigament eren casa de l’ermità. En aquestes, ara s’hi ubica un Centre d’Interpretació Històrica del Santuari i dues sales noves per a la pastoral. També, una estança pels masovers del complex i responsables del nou restaurant.

L’arquebisbe de Barcelona, Card. Joan Josep Omella, va assistir a l’ermita per a la benedicció de la reforma. Una celebració, acompanyada dels cants de la Coral Primiliana, que va comptar amb l’assistència dels rectors de les parròquies de l’Arxiprestat de la Cisa (St. Genís de Vilassar, el de St. Cristòfol de Premià de Mar, el de  Sta. Maria de Premià de Mar i St. Martí de Teià i St. Joan de Vilassar de Mar).

Entre les personalitats, destacaven el Director d’Afers Religiosos de la Generalitat, Enric Vendrell, i l’alcalde de la localitat, Josep Triadó.

Mn. Colomer: “La Cisa ha arribat a bon port”

El rector de Sant Pere de Premià de Dalt i sacerdot custodi del Santuari,  Mn. Josep Colomer, va donar la benvinguda a tots els presents. Va agrair el suport i la col·laboració de tots els implicats en el projecte, i va fer una retrospectiva des dels inicis, des de la primera recuperació de la capella, el 1968, fins ara. “La Cisa ha arribat a bon port”, va dir el Mn. Colomer. “Ja no és només una ermita devocional, sinó un santuari de comarca amb possibilitat d’oferir ajuda a l’acció pastoral de les parròquies”, va afegir.

En representació de tots els immersos en el procés de restauració, el rector de la Cisa va manifestar la convicció que “qui l’ha dirigit i l’ha dut a terme ha estat la mestressa de la casa, mestra de saviesa i causa d’alegria, que des d’allà dalt ens somriu”.

Card. Omella: “Dona’ns llum verge de la Cisa”

Durant l’homilia, el cardenal Omella va convidar a escoltar allò què demana la Mare de Déu. Una mare que ens diu que fem “tot allò que Ell ens digui”. D’entrada, va animar a ser fraterns amb els germans i, en segon lloc, solidaris amb els pobres. També, va exhortar a ser “testimonis d’esperança”, en un lloc que “ha evolucionat molt però que ha perdut la joia i l’esperança”. “Dona’ns llum verge de la Cisa, llum d’esperança! Tots tenim sed d’aigua viva!”, va exclamar el cardenal.

Nova parada en el camí de Sant Jaume

Després de la benedicció, van tenir lloc els parlaments dels responsables del projecte. Entre aquests, dissenyador del Centre, Carlos Medina i l’arquitecte, Ramon Vilà. Aquests van explicar el projecte amb més detall. Una obra que, tot i els entrebancs, “calia dur a terme”, tal com va dir l’arquitecte de l’Arquebisbat de Barcelona, Josep M. Riera, pel fet que “la Cisa està a l’ànima de tots els que viuen aquí al baix maresme”.

Com a primícia, Josep Triadó va comunicar la gran notícia que, des d’aquell dia, el Santuari de la Cisa s’inclou en la Via Marina del Camí de Sant Jaume. Una iniciativa que, segons l’alcalde, s’ha fet per petició de l’Ajuntament de Premià de Dalt i amb la col·laboració del Departament de Turisme.

Amb aquesta fita, es contribueix a estendre la devoció de la Mare de Déu de la Cisa més enllà del maresme, ampliant les visites al Santuari. Un santuari  que el bisbe Joan Carrera va demanar a la feligresia que fos “un lloc d’espiritualitat i cultura”- es va recordar durant els parlaments-. També, -tal com va afegir el cardenal Joan José Omella-  “un exemple de Fraternitat” per a la diòcesi.

Fotografies: Carlos Sánchez

T'interessarà ...