Pàgina d'inici > Noticies > Església de Barcelona

Religió a les escoles catalanes

La tarda del dijous 12 de març va tenir lloc la presentació del llibre del Dr. Juan J. Guàrdia Hernández a la sala de Juntes de l'Arquebisbat de Barcelona

La presentació del llibre de Joan J. Guàrdia Hernández titulat “Religió a l’escola catalana” va començar amb una ponència del Delegat d’Ensenyament de l’Arquebisbat, Dr. Ramon Corts i Blay. Va exposar un recorregut històric d’aquesta matèria a les escoles catalanes prenent com a punt inicial els successos de la Setmana Tràgica i la laïcitat que es va imposar en l’ensenyament. Una laïcitat que al llarg dels anys ha anat alternant entre positiva o més combativa.

Article 21.2 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya

«Les mares i els pares tenen garantit, […] el dret que els assisteix per tal que els seus fills i filles rebin la formació religiosa i moral que estigui d’acord amb llurs conviccions a les escoles de titularitat pública, en les que l’ensenyament és laica».

Tenint en compte l’anàlisi històric del Dr. Ramon Corts, el Secretari General d’Afers Religiosos, Enric Vendrell, va plantejar l’interrogant davant la falta d’interès de les mares i pares que reclamen que els seus fills no tinguin en el currículum escolar religió confessional , no insisteixin, en canvi, que s’imparteixi una assignatura sobre les religions del món, encara que només sigui per interès general de la història, l’art i altres cultures.

“La discussió sobre la religió a les escoles no és nova”

Per acabar la presentació, l’autor del llibre Dr. Joan J. Guàrdia Hernández, va acostar l’estructura en quatre capítols, prestant més atenció al primer on exposa la tesi principal de la presència de l’assignatura de religió entre els anys 2003 i 2006 a partir l’article 21.2 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya. Va començar aclarint que el tema sobre la idoneïtat de la religió a les escoles no és nou, sinó que ja el van iniciar filòsofs com A. Compte i N. House. Aquestes ponències van permetre un posterior diàleg entre els convidats sobre la idoneïtat de l’assignatura de religió amb visió més racional o més catequètica de les diferents religions que tenim al nostre país.

T'interessarà ...