Pàgina d'inici > Noticies

Relectura del Vaticà II

El II Simposi Internacional celebrat amb motiu dels 50 anys del Concili Vaticà II, organitzat per la Facultat de Teologia de Catalunya (FTC) i l’Arquebisbat de Barcelona, es titulava “L’Església del Pare, del Fill i de l’Esperit Sant, signe i instrument de la reconciliació”. Mn. Xavier Morlans, professor de la FTC, el valora positivament perquè [...]

El II Simposi Internacional celebrat amb motiu dels 50 anys del Concili Vaticà II, organitzat per la Facultat de Teologia de Catalunya (FTC) i l’Arquebisbat de Barcelona, es titulava “L’Església del Pare, del Fill i de l’Esperit Sant, signe i instrument de la reconciliació”. Mn. Xavier Morlans, professor de la FTC, el valora positivament perquè “es va configurar una visió diacrònica sobre l’origen i la funció de l’Església en el drama de la salvació al llarg de la història, vist des del protagonisme de la Trinitat”.

Quina síntesi fa del Simposi?

Una relectura creativa del Concili, que curiosament coincideix molt amb la crida que fa el papa Francesc en la seva darrera exhortació de no adoptar el punt de vista de l’espai (sincronia) –quants som, quin poder tenim, quina visibilitat tenim–, sinó el punt de vista del temps (diacronia): quins processos hem de posar en marxa per a ser fidels al moviment de l’Església com a instrument de la unitat que Déu ofereix al món.

Algun accent especial?

Per exemple, sobre la litúrgia, el teòleg de l’Anselmià de Roma, Andrea Grillo, va exposar amb molta gràcia com en rigor no es pot parlar d’una essència del ritu, perquè el ritu és un esdeveniment nou cada vegada: la irrupció de Jesús ressuscitat en l’assemblea reunida.

Que vol dir…

Que l’Eucaristia no és un acte de pietat individual o d’exhibició del predicador, sinó un diàleg viu de Déu amb el seu poble, “on són proclamades les meravelles de la salvació i proposades sempre de nou les exigències de l’aliança” (L’alegria de l’Evangeli, n. 137). Us imagineu quin dinamisme brollaria de cada assemblea dominical si se celebrés amb aquest esperit?

Entrevista d’Òscar Bardají i Martín a Mn Xavier Morlans pel full dominical del diumenge 19 de desembre

T'interessarà ...