Pàgina d'inici > Noticies > Església de Barcelona

Quina ha estat la influència de l’església a la història i identitat de Catalunya?

El Palau Macaya va celebrar el colofó del curs organitzat per la Federació de Cristians de Catalunya, que va comptar amb una ponència a càrrec del vicari episcopal, Mn Joan Galtés

Quina ha estat la influència de l’església a la història i identitat de Catalunya? Aquesta pregunta ha estat la que ha intentat resoldre el curs que ha desenvolupat la Federació de Cristians de Catalunya durant els darrers sis mesos.

Com a colofó d’aquesta iniciativa, el Palau Macaya va acollir el passat dilluns 7 de maig un acte obert que va comptar amb una ponència a càrrec del vicari episcopal de l’arxidiòcesi de Barcelona sobre aquest protagonisme de l’Església en terres catalanes.

Ponències

Mn Galtés va parlar dels orígens i la difusió del cristianisme a Catalunya durant l’època de l’Imperi Romà. Posteriorment va analitzar el  segon període històric, l’època medieval,  un moment de veritable aportació de l’Església a la configuració del país. Per últim, mossèn Joan Galtés va referir-se al moviment de la Renaixença per centrar-se en el que va anomenar “sentiment de reivindicació” d’una determinada història, dret i organització política, més tard conegut com a nacionalisme català.

El curs ha aportat el coneixement de personatges i de fets que constitueixen els elements bàsics dels relats històrics de Catalunya, amb una especial cura per treure de l’oblit i de la tergiversació intencionada molts dels seus aspectes cabdals.

El director de l’Agència Cristiana de Notícies FLAMA, Agustí Gallart, va apropar els assistents al curs de la Federació de Cristians de Catalunya tot repassant els grans personatges de l’Església que han influït d’alguna manera en la història de Catalunya, des de l’Abat Oliba fins a Mossèn Jacint Verdaguer o Torres i Bages, passant per l’eclesiàstic gascó i bisbe de Perpinyà Juli Carsalade du Pont.

I és que explicant els fets que uneixen l’Església amb Catalunya es fa història, fent possible que les futures generacions coneguin les seves arrels. I quina millor manera de transmetre aquest missatge que citant el cèlebre poema de Miquel Martí i Pol, “Ara és demà”.

Ara és demà

“Ara és demà. No escalfa el foc d’ahir 
ni el foc d’avui i haurem de fer foc nou. 
Del gran silenci ençà, tot el que es mou 
es mou amb voluntat d’esdevenir. 

I esdevindrà. Les pedres i el camí 
seran el pa i la mar, i el fosc renou 
d’ara mateix, el càntic que commou, 
l’àmfora nova plena de bon vi. 
Ara és demà. Que ploguin noves veus

pel vespre tèrbol, que revinguin deus 
desficioses d’amarar l’eixut. 

Tot serà poc, i l’heura i la paret 
proclamaran conjuntament el dret 
de vulnerar la nova plenitud.”

 

T'interessarà ...