Pàgina d'inici > Noticies

Què se celebra en la festivitat de l’Assumpció de Maria?

El 15 d’agost se celebra que la Verge Maria va ser portada al cel en cos i ànima pel poder de Déu La festa de l’Assumpció de la Verge Maria se celebra en tota l’Església el 15 d’agost. Aquesta festivitat té una doble vessant: d’una banda, la feliç partida de Maria de la vida terrenal […]

El 15 d’agost se celebra que la Verge Maria va ser portada al cel en cos i ànima pel poder de Déu

La festa de l’Assumpció de la Verge Maria se celebra en tota l’Església el 15 d’agost. Aquesta festivitat té una doble vessant: d’una banda, la feliç partida de Maria de la vida terrenal i, de l’altra, l’assumpció del seu cos al cel. Es tracta també de la més solemne de les festes que l’Església celebra en el seu honor –és “la festa de Maria”- ja que festegem tots els misteris de la seva vida.

Benet XVI, en l’homilia per a aquesta festivitat el 2010, va aprofundir en la figura de la Mare de Déu: “En aquesta solemnitat de l’Assumpció contemplem Maria: ella ens obre a l’esperança, a un futur ple d’alegria i ens ensenya el camí per a assolir-lo: acollir en la fe el seu Fill, no perdre mai l’amistat amb ell, sinó deixar-nos il·luminar i guiar per la seva Paraula; seguir-lo cada dia, fins i tot en els moments en què sentim que les nostres creus resulten pesades. Maria, l’arca de l’aliança que està al santuari del cel, ens indica amb claredat lluminosa que estem en camí cap a la nostra veritable Casa, la comunió d’alegria i de pau amb Déu”.

Què diu el Catecisme de l’Església al respecte?

El Catecisme de l’Església Catòlica (#966) ens indica que “l’Assumpció de la Mare de Déu és una participació singular en la resurrecció del seu Fill i una anticipació de la resurrecció dels altres cristians”. D’aquesta manera, l’Assumpció de Maria és un pas més per a la semblança amb Crist, proclamant essencialment la deïtat de Maria, i també ens mostra el camí que tots els cristians han de seguir ja que Maria, complint perfectament amb la voluntat de Déu en la seva vida, va arribar a la glòria de Déu.

En el Catecisme també s’explica que “finalment, la Verge Immaculada, preservada lliure de tota taca de pecat original, acabat el curs de la seva vida a la terra, va ser portada a la glòria del Cel i elevada al Tron del Senyor com a Reina de l’Univers, per ser conformada més plenament al seu Fill, Senyor dels senyors i vencedor del pecat i de la mort”.

Història del dogma

El dogma (veritat de la que no es pot dubtar) de l’Assumpció es refereix al fet que la Mare de Déu, després de la seva vida terrenal va ser elevada en cos i ànima a la glòria celestial. Aquest Dogma va ser proclamat pel Papa Pius XII, l’1 de novembre de 1950, en la Constitució Munificentisimus Deus:

“Després d’elevar a Déu moltes i reiterades pregàries i d’invocar la llum de l’Esperit de la Veritat, a glòria de Déu omnipotent, que va atorgar a la Mare de Déu la seva peculiar benevolència, per honor del seu Fill, Rei immortal dels segles i vencedor del pecat i de la mort; per augmentar la glòria de la mateixa augusta Mare i per al goig i alegria de tota l’Església, amb l’autoritat del nostre Senyor Jesucrist, dels benaurats apòstols Pere i Pau i amb la nostra, pronunciem, declarem i definim ser dogma divinament revelat que La Immaculada Mare de Déu i sempre Verge Maria, acabat el curs de la seva vida terrenal, va ser assumpta en cos i ànima a la glòria del cel”.

T'interessarà ...