Pàgina d'inici > Noticies > Església de Barcelona

Què passa quan hi ha un canvi d’arquebisbe?

El Codi de Dret Canònic marca que quan s’accepta la renúncia, tota la cúria de l’Arquebisbat cessa en el seu càrrec excepte el vicari judicial

La carta del nunci apostòlic anunciant el canvi d’arquebisbe és l’inici d’un procés que durarà una mica més d’un mes ja que, a partir del moment en què el nou arquebisbe rep la notícia del seu trasllat, té dos mesos de marge per dirigir-se a la diòcesi i prendre possessió canònica de la mateixa. En aquest procés de canvi, el Cardenal Martínez Sistach –havent acceptat el Sant Pare la seva renúncia- s’acomiada de la diòcesi perquè Mons. Omella –nomenat successor al càrrec- pugui prendre possessió canònica com a Arquebisbe de Barcelona.

En el mateix moment en què la nunciatura fa efectiu el canvi d’arquebisbe, tota la cúria de l’Arquebisbat de Barcelona (vicaris generals i vicaris episcopals) cessa en el càrrec excepte el vicari judicial, ja que no pot haver interregne sense justícia. Durant aquest període de Seu Vacant, es designa un administrador apostòlic que assumirà el govern de la diòcesis i que tindrà les facultats que li corresponen al Vicari General. En aquest cas, el mateix Cardenal Martínez Sistach exercirà aquest càrrec fins la pressa de possessió de l’arquebisbe electe. El que serà Arquebisbe emèrit de Barcelona confirmarà en els càrrecs, durant l’interregne, al vicari judicial i als vicaris episcopals.

Missa d’acció de gràcies

El poble fidel podrà acomiadar-se del Cardenal Martínez Sistach en la missa d’acció de gràcies pel ministeri episcopal, el proper 13 de desembre a la Basílica de la Sagrada Família. Tothom hi podrà participar. I és que aquesta celebració de l’eucaristia serà l’última del Dr. Lluís Martínez Sistach com a pastor diocesà. Al final de l’acte hi haurà un besamans on tots els participants podran acomiadar-se i agrair la seva tasca pastoral al Cardenal Martínez Sistach.

Entrada del nou arquebisbe

Mons. Omella assumirà el càrrec d’Arquebisbe de Barcelona el proper 26 de desembre. I ho farà amb una pressa de possessió canònica a la Catedral i l’eucaristia d’inici de pontificat. Abans de la celebració, una representació del Capítol Catedralici es traslladarà al Palau Episcopal per saludar i acompanyar a Mons. Omella fins a la Catedral. El Cardenal Martínez Sistach acompanyarà al seu successor fins a la seva Càtedra i dirà unes paraules –ja com a arquebisbe emèrit- en la cerimònia de pressa de possessió. 

T'interessarà ...