Pàgina d'inici > Noticies > Església de Barcelona

Què han de tenir en compte els fidels a l’hora de votar en les eleccions municipals?

La Delegació de Pastoral Obrera organitza una xerrada sobre la vinculació dels cristians en la política per tal d’ajudar en el discerniment de la pràctica democràtica

S’apropen les eleccions municipals. El proper 24 de maig els ciutadans hauran de votar a les urnes quin representant polític volen que lideri les seves poblacions. Però, quins elements de discerniment han de tenir en compte els feligresos de la diòcesi a l’hora d’anar a votar? L’historiador Jaume Botey va ser convidat per la Delegació de Pastoral Obrera per a donar una xerrada sobre ‘Cristians i política’, en una sessió en què es va dialogar i debatre sobre el paper dels cristians davant les eleccions. Botey va centrar la seva ponència en la figura de Jesús i, partint de la politització de Jesucrist, va aconsellar que els electors seguissin els passos del Fill de Déu.

La lluita de classes

“No hi ha valors cristians”. Així de contundent va començar l’antropòleg Botey la seva conferència, en què va afegir que “ser cristià no afecta a res” perquè els valors típics que se li atribueixen com la misericòrdia o la justícia són valors universals. Tanmateix, Botey va voler recordar la figura de Jesús: com s’enfronta als essenis, als fariseus i a l’autoritat romana, i ho fa en un moment de teocràcia on “enfrontar-se al poder civil era enfrontar-se a Déu”.

Jesús s’enfronta al poder amb paraules però també amb fets, “parlant des de la perspectiva de la lluita de classes: el ric i el pobre, el que acull i el que no, i es fa amic dels pecadors, les dones, els malalts…”. La diferència entre el poder civil establert i Jesús és que Jesús “és l’antítesi d’usar el nom de Déu per obtenir poder”.

Però no només Jesús…

Els salms també són un crit pels desnonats, pels pobres… I també abans de Jesús, els profetes, estan en contra de l’imperialisme i de les estructures militars com per exemple Isaïes amb el càntic de la pau.

Per tant, partint de la Bíblia, s’han d’establir criteris incondicionals com posar al davant els pobres o acceptar els mecanismes de la Il·lustració –com la democràcia i els seus mecanismes de participació- per tal de saber discernir entre la gran oferta de partits que es presenten a les eleccions. I és que, segons Botey, els cristians han d’intervenir en política i en el canvi radical d’estructures, de manera que acceptin el compromís polític amb la valentia, l’austeritat o la constància anant en contra de “la societat frívola, consumista i plastificada” actual.

T'interessarà ...