Pàgina d'inici > Noticies > Església de Barcelona

Què és l'ou com balla?

Mn.Martí Bonet, canonge de la Catedral, ens explica els orígens i la història d'aquesta tradició

L’ou com balla es tracta d’una tradició d’origen nascuda a Barcelona que té lloc el dia de Corpus Christi. El Dr. Martí Bonet explica el seu significat. “Ens trobem davant l’ou com balla. És una tradició que representa l’eucaristia. L’ou blanc representa la sagrada forma: l’hòstia consagrada. La part de sota, la concavitat, representa la sang de Crist, el calze”.

Aquesta vinculació de l’ou amb Corpus Christi té una explicació curiosa. “S’utilitzava perquè després duna processó de quatre o cinc hores, els escolanets estaven molt cansats i tenien  gana”, narra el sacerdot.  A més explica que un cop els escolans ingerien els ous, “feien estralls, menjaven totes les cireres i fruita  que hi havia al voltant. Ara aquestes fruites s’han convertit en flors”.

Orígens

“La processó és molt antiga, exactament del S. XIV. Sabem que hi ha testimonis de l’ou com balla del 1600-1700. És aquí el primer lloc a on es fa, detalla el Dr. Martí Bonet.

Sempre han existit moltes llegendes entorn a les conseqüències que comporta que l’ou es desplaci del raig de la font i caigui. “Alguns diuen que es un any de mal auguri, però algunes vegades ha passat i no ha sigut així, gràcies a Déu. Ara, si cau a terra sí que és perillós. Més val que no ho faci”, alerta amb un somriure Mn Martí, que a la vegada afegeix que “el fet és que s’aguanta i balla. I si cau, torna a aixecar-se i torna a ballar. Això és una autèntica meravella”.   

T'interessarà ...