Què és la visita ‘ad limina’?

El Cardenal Sistach i el bisbe Taltavull, juntament amb 37 bisbes més, viatgen a Roma per reunir-se amb el Papa i venerar els sepulcres de Sant Pere i Sant Pau

Al llarg d’aquesta setmana, els 39 bisbes pertanyents a les províncies eclesiàstiques de Barcelona, Tarragona, Granada, Santiago de Compostel·la, Oviedo i Sevilla han viatjat a Roma per complir la seva obligació de la visita ad limina apostolorum. Entre ells, s’hi troben el Cardenal Sistach i el bisbe auxiliar, Sebastià Taltavull. Però, què significa aquest terme llatí?

La visita ad limina és la visita que tots els bisbes catòlics han de fer, cada cinc anys, a Roma. Comprèn el pelegrinatge a les tombes dels apòstols Pere i Pau com a expressió de comunió eclesial i la trobada amb el Papa com a successor de sant Pere. Inclou també informar sobre la situació de l’Església en la diòcesi que cada bisbe té encomanada. I és que, cada bisbe ha enviat ja fa temps a Roma un informe sobre l’estat de la diòcesi des de la darrera visita ad limina, que per als bisbes de les diòcesis amb seu a Catalunya va ser el febrer del 2005.

Programa de la visita

A més de pelegrinar a les tombes de Sant Pere i Sant Pau, els bisbes també visitaran alguns dicasteris com el Pontifici Consell per a les Comunicacions Socials, el Pontifici Consell per als Laics, la Congregació per al Clergat, la Congregació per als Instituts de Vida Consagrada i Societats de Vida Apostòlica, la Congregació per a la Doctrina de la Fe, el Pontifici Consell per a l’Educació Catòlica, el Pontifici Consell per als Operadors de Salut, el Pontifici Consell per a la Cultura i la Secretari d’Estat, entre d’altres organismes vaticans.

El 4 de març se celebrarà eucaristia a la Basílica de Sant Pere i el 7 de març, a la de Sant Pau Extramurs.

Orígens de la visita ad limina

La primera visita ad limina, que en llatí significa ‘Als llindars dels apòstols’, apareix en la carta de sant Pau als Gàlates: “Més tard, al cap de tres anys, vaig pujar a Jerusalem per conèixer Cefes, i vaig passar quinze dies amb ell (Ga 1,18)”. Durant aquesta visita, Pau va explicar a Pere (i a Jaume) les dificultats que va trobar en algunes zones de la Judea…

Aquesta pot ser considerada la primera trobada d’ajut recíproc i d’acarament sobre temàtiques particulars. Les visites ad limina Apostolorum, és a dir, als sepulcres de sant Pere i sant Pau, a Roma, són una ocasió privilegiada de comunió pastoral i aporten un enriquiment d’experiències al ministeri del Papa.

Normativa

L’actual normativa de les visites ad limina es troba al Decret de la Sagrada Congregació, publicada segons l’ordre de Pius X (el 31 de desembre de 1909) per a tots els bisbes. Aquest decret declara que cada bisbe ha de donar al Papa una relació completa de l’estat de la seva diòcesi un cop cada cinc anys. Aquest període de temps va començar l’any 1911. També l’article 400 del Codi de Dret Canònic marca les bases de la visita ad limina.

En el primer any del quinquenni l’informe havia de ser enviat pels bisbes d’Itàlia, Còrsega, Sardenya, Sicília i Malta; en el segon any, pels bisbes d’Espanya, Portugal, França, Bèlgica, Holanda, Anglaterra, Escòcia i Irlanda; en el tercer any, pels bisbes dels imperis austrohongarès i alemanys i la resta d’Europa; en el quart any pels bisbes de tota Amèrica; en el cinquè any, pels bisbes d’Àfrica, Àsia, Austràlia i les illes adjacents. 

T'ha agradat aquest contingut? Subscriu-te al nostre butlletí electrònic. Cada setmana, l'actualitat de l'Església diocesana al teu correu.

T'interessarà ...

22 Juliol, 2019
La Fundació Pere Tarrés preveu becar les activitats d’uns 4.500 infants durant el mes d’agost