Pàgina d'inici > Noticies

Publicació del llibre Sacralia antiqua, del Dr. Josep M. Martí Bonet

El dia 18 de novembre de 2013 s’esqueia l’aniversari de la Dedicació de la catedral de Barcelona. És tradicional fer cada any un acte religiós o cultural en aquest dia, al qual s’invita els preveres, els diaques i tots els fidels, però aquest any la celebració es va traslladar al dissabte 30 de novembre. Aquest [...]

El dia 18 de novembre de 2013 s’esqueia l’aniversari de la Dedicació de la catedral de Barcelona. És tradicional fer cada any un acte religiós o cultural en aquest dia, al qual s’invita els preveres, els diaques i tots els fidels, però aquest any la celebració es va traslladar al dissabte 30 de novembre.

Aquest dia, a dos quarts d’onze del matí, a la sala de la Mare de Déu de la Mercè, situada sobre del claustre de la catedral, es va celebrar l’acte commemoratiu tradicional. Consistí en una conferència del canonge Dr. Josep M. Martí Bonet, que va parlar de la “Simbologia de la catedral de Barcelona” i presentà el llibre Sacralia antiqua.

Presidí l’acte el canonge Mn. Josep Vives i Trabal, arxiprest de la catedral, que va esmentar la gran vitalitat espiritual i pastoral que té la catedral de Barcelona. També va fer referència al sentit de l’acte i amb breus paraules presentà el Dr. Martí Bonet al centenar de persones que omplien la sala de la Mare de Déu de la Mercè, entre els que hi havia sobretot els membres de l’Escola de Voluntaris i Monitors, els alumnes de la qual col·laboren habitualment en l’explicació de la catedral de Barcelona als visitants.

Pel que fa referència al llibre Sacralia antiqua, el Dr. Martí Bonet va explicar que té forma de diccionari i és la resposta a les preguntes més freqüents que els visitants de la catedral fan als monitors. En conjunt, l’obra és com una enciclopèdia sobre els simbolismes de la catedral.

Durant l’any 2010, la Delegació diocesana del Patrimoni Cultural del nostre Arquebisbat, aprofitant l’experiència del Museu Diocesà i de l’Arxiu Diocesà, així com de la biblioteca Pública Episcopal de Barcelona, edità un diccionari denominat Sacralia, com a diccionari del catalogador del patrimoni cultural de l’Església. I ara s’ha fet l’esforç de nova edició d’aquest llibre, molt més complerta que la del 2010, que s’ha denominat Sacralia antiqua(420 pàgines , 315 il·lustracions), en la que s’inclou una àmplia introducció o síntesi de tot el diccionari anterior. Han col·laborat amb el Dr. Martí Bonet, Joana Alarcón i Francesc Tena, amb el suport de Gemma Pallàs i Manuel Lobo.

“Porto més de quaranta anys –va dir Martí Bonet- atenent estudiosos i investigadors als nostres arxius, biblioteques i museus, també porto quasi cinquanta anys en la docència de la història eclesiàstica, i he pogut constatar queen tots aquest àmbits manquen diccionaris per orientar tant a l’investigador ja fet com a l’estudiant iniciat. I això és el que m’ha mogut a publicar el present diccionari, i espero que aquest intent sigui de possible utilitat i que també serveixi de culminació de la tasca que tant apassionadament he rewalitzat durant tota la meva vida.

D’acord amb les previsions, aquest diccionari, editat em format de llibre, es podrà consultar a Internet en català, castellà i italià. També recull les obres publicades sobre aquest tema, en alemany i en altres llengües, i en català recull el contingut de dos estudis del diaca Mn. Josep Urdeix, Signes cristians (2004) i Els objectes d’ús litúrgic (2004).

La presentació del llibre anà acompanyada d’imatges dels signes escollits pel conferenciant com a exemples de la seva exposició.

 L’acte va tenir un brillant complement en l’exposició sobre “Els símbols del calendari agrícola de la catedral de Tarragona”, realitzada per Pere Francesc Puigderrajols i Maurici Berruezo, que han realitzat un estudi d’aquest calendari medieval agrícola del claustre de la catedral de Santa Maria de Tarragona. Es tracta d’unes escenes que evoquen el treball de l’home al llarg dels dotze mesos de l’any, esculpides sobre pedra en un dels cimacis entre dos capitells de la catedral tarragonina. L’artista que ho va realitzar, el nom del qual és desconegut, no va oblidar cap detall: els vestits dels personatges segons el mes, els guarniments dels animals, els estris de treball, la forma de la matança del porc, etc.

L’acte acabà amb un diàleg entre els assistents i els ponents i amb un refrigeri.-    

  

 

T'interessarà ...