Pregar al migdia

Aquest dilluns, 21 de gener, es posa en marxa els 15 minuts de pregària diària al migdia [La Vanguardia] En el tràfec de la gran ciutat, amb horaris laborals atapeïts, els treballadors creients que volen fer una pausa espiritual ho tenen complicat. L’hora lliure per dinar pot ser una bona ocasió, però hi ha un [...]

Aquest dilluns, 21 de gener, es posa en marxa els 15 minuts de pregària diària al migdia

[La Vanguardia] En el tràfec de la gran ciutat, amb horaris laborals atapeïts, els treballadors creients que volen fer una pausa espiritual ho tenen complicat. L’hora lliure per dinar pot ser una bona ocasió, però hi ha un problema: gairebé totes les esglésies són tancades. Un grup de catòlics de Barcelona s’ha organitzat per posar-hi remei, amb una iniciativa que comença aquest dilluns 21: quinze minuts d’oració diària, de les 14.15 a les 14.30 hores, a la cèntrica parròquia de Santa Anna, al costat de la plaça de Catalunya. Per a aquests 15 minuts al cor(així han batejat el projecte), la parròquia obrirà expressament i continuarà oberta fins a les 15.30 hores. Això permetrà resar en companyia de dilluns a divendres a treballadors que puguin encaixar el moment en la jornada laboral.

“Va sorgir d’una constatació espontània de persones catòliques de l’àmbit professional; ho estàvem pensant des del gener de l’any passat, i després hem sabut que coses com aquesta es fan a esglésies de París i de Berlín”, explica Francesc Grané, professor de la facultat de Comunicació de la Universitat Ramon Llull-Blanquerna, i un dels promotors. També a esglésies de Nova York, tant catòliques com protestants, es programen aquestes activitats des de fa com a mínim quinze anys, i amb un afegit: a la mateixa església preparen entrepans i beguda per fer un lunchràpid. La pausa per dinar allà és més breu, i el ritme més trepidant; val més resar i dinar al mateix lloc. “Es tracta d’aparcar les tensions del dia i connectar amb l’eternitat en un espai adequat”, recalca Grané. El format previst és senzill, gens litúrgic: una breu lectura de l’Evangeli, silenci per pregar i meditar, i música adequada. Preparen i condueixen l’oració cada dia dues persones, de manera que amb un grup de 40 persones fent toens es poden cobrir tots els dies feiners d’un mes. Un cop al mes, conduirà la pregària el bisbe auxiliar de Barcelona, Sebastià Taltavull.

Els impulsors diuen que són quinze minuts al cor, perquè se celebren al cor de la ciutat (plaça de Catalunya), al cor del dia (a una hora que els treballadors tenen una mica de temps lliure), i al “cor de cadascú” per “connectar amb Déu”. Els promotors són catòlics seglars –tot i que també hi ha sacerdots, com ara Peio Sánchez, rector de la parròquia de Santa Anna–, de diferents sensibilitats eclesials, articulats des del Centre Edith Stein de la delegació de Pastoral Universitària de l’arquebisbat de Barcelona. També hi participen altres entitats eclesials i congregacions religioses.

T'ha agradat aquest contingut? Subscriu-te al nostre butlletí electrònic. Cada setmana, l'actualitat de l'Església diocesana al teu correu.

T'interessarà ...