Pàgina d'inici > Noticies

Pot negar-se el bateig a un infant?

El Papa Francesc bateja una nena, filla de pares casat només pel civil, seguint la praxi de l’Església, que no exigeix pel bateig d’un infant el matrimoni dels pares

El Papa Francesc bateja una nena, filla de pares casat només pel civil, seguint la praxi de l’Església, que no exigeix pel bateig d’un infant el matrimoni dels pares

Les portades de molts diaris recullen avui la imatge del Papa Francesc batejant aquest diumenge, festa del Baptisme del Senyor, a la Capella Sixtina, a 32 nadons, entre ells la petita Giulia, de set mesos d’edat, filla d’Ivan i Nicoletta, un jove matrimoni casat només pel civil.

Probablement la notícia no hauria de ser tal ja que el Codi de Dret Canònic expressa, clarament, en el cànon 868, les condicions necessàries per poder administrar el baptisme i manifesta: “Per tal que un infant sigui batejat lícitament, cal que: els pares, o almenys un d’ells o qui legítimament els supleixi, i consentint; hi hagi esperances fonamentades que serà educat en la religió catòlica, si no n’hi ha cap, el baptisme ha de ser diferit segons les prescripcions del dret particular, un cop advertits del motiu els pares”.

Un do, no una propietat

El Papa Francesc, doncs, ha actuat seguint el permès i el que és praxi habitual a l’Església ja que aquesta, tal com indica el codi esmentat, no demana el matrimoni, ni civil ni eclesiàstic, com a condició a uns pares per a poder batejar el seu fill.

Certament, la sensibilitat misericordiosa del Papa Francesc pels qui són a les “perifèries existencials” ha donat carta de natura eclesial a un fet que ha estat llegit informativament com una novetat, o fins i tot una revolució. El Papa Francesc, apropant-se a uns pares que en una audiència li van manifestar el seu desig de batejar el seu fill, ha fet el que és normal en l’Església, conferir el sagrament, que no és pas “propietat” de l’Església, sinó un do de Déu als homes, a un petit infant, sigui quina sigui la situació dels seus pares. Aquesta és la pràctica habitual de l’Església, que l’actuació del Papa referenda públicament, i que preveres i diaques realitzen a les parròquies amb tota naturalitat.

Camí cap a la fe

Lògic és pensar que un matrimoni que demana el baptisme pel seu fill, sigui quina sigui la seva situació, potser poc a poc i amb la gràcia de Déu, donarà les passes adequades per tal que ningú pugui pensar que no “hi ha esperances fonamentades que serà educat en la religió catòlica”.

Fou precisament el Papa Joan Pau II qui, en l’aprovació del Codi de Dret Canònic actual, va donar importància a l’acolliment dels pares i els infants, a les circumstàncies conjunturals, per tal que aquests poguessin esdevenir cristians pel baptisme.  

T'interessarà ...