Pàgina d'inici > Noticies > Papa Francesc

Posar límits al mal de l’escalfament global

Mn. Peio Sánchez, professor d'antropologia teològica, dóna les claus per entendre la nova encíclica del Papa Francesc, 'Laudato Si'

La inspiració bíblica ja posa límits a les eleccions dels éssers humans. El Creador és qui posa límits entre la llum i la tenebra, entre el caos i l’ordre. També l’ésser humà té els seus límits en la mortalitat i en la capacitat de transgredir el pla de Déu.

Quan traspassa aquests límits fa malbé l’harmonia de la creació. Així, en el relat del primer capítol del Gènesi assenyala que en l’àmbit natural hi ha coses de les quals no es pot disposar (prohibicions) perquè posen en risc la vida creada per Déu.

La ciència i la tècnica associades al progrés obren les fronteres del possible. Però on comencen els límits del progrés? La ciència del clima ens ha ensenyat les conseqüències de superar uns límits en l’escalfament global. Aquí la ciència, en les seves certeses i incerteses, ens recorda que el vell manament diví d’assumir els nostres límits és qüestió de vida o mort. “Hi ha un consens científic molt consistent que indica que ens trobem davant d’un escalfament preocupant del sistema climàtic. En les darreres dècades, aquest escalfament ha anat acompanyat d’un increment constant del nivell del mar, i a més a més és difícil no relacionar-lo amb l’augment d’esdeveniments meteorològics extrems…”  

El Sant Pare proposa “petites accions quotidianes” com “evitar l’ús del material plàstic i de paper, reduir el consum d’aigua, separar els residus, cuinar només allò que raonablement es podrà menjar, tractar amb cura els altres éssers vius, utilitzar el transport públic o compartir un mateix vehicle entre diverses persones, plantar arbres i apagar els llums innecessaris”.

T'interessarà ...