Pelegrinatges cristians, imprescindibles a Terra Santa

Mons. Pizzaballa visita Roma per a la presentació de Saxum, un nou centre a Jerusalem per ajudar a pelegrins

La vida del dia a dia a Jerusalem no ha canviat, segons explica l’últim reportatge de Rome Reports d’aquesta setmana. Les recents tensions provocades per l’obertura de l’ambaixada d’Estats Units a la Ciutat Santa; han deteriorat encara més els febles llaços entre àrabs i israelians.

La vida quotidiana a Jerusalem, sense canvis

“Els punts de trobada, els canals de comunicació, entre israelians i palestins eren ja molt fràgils; però ara són totalment inexistents. Aquest és potser el principal canvi polític però la vida quotidiana a Jerusalem no ha canviat”. Explica Mons. Pierbattista Pizzaballa, Administrador Apostòlic del Patriarcat Llatí “El procés de pau, com ho hem conegut, no existeix. No sóc polític però diria que aquesta fase, aquest model de procés, està acabat”.

Encara que en el quotidià no hi hagi canvis, la pau s’ha ressentit inevitablement i aquest últim repunt de violència ha passat factura; sobretot, en territoris com Gaza.

Cristians, un factor fonamental

En aquest context, els cristians encara que pocs, són un factor fonamental. Enmig de les males notícies, la bona és que, malgrat tot, el nombre de pelegrins que visiten Terra Santa ha crescut enormement.

“Una de les novetats més belles d’aquests últims dos anys és que les peregrinacions han crescut almenys un 50%. Són una forma imprescindible de preservar el caràcter cristià de la Terra Santa”. Monsenyor Pierbattista Pizzaballa va participar a Roma en la presentació d’un projecte; que vol ajudar al fet que el caràcter cristià aquesta terra mai es perdi.

Saxum

Es tracta d’aquest centre, Saxum, que té per objectiu ajudar al pelegrí a aprofundir en el seu coneixement de la Terra Santa. Ho fa, per exemple, a través de cursos de formació per a guies turístics o amb un impressionant recorregut multimèdia per als pelegrins. Saxum dall’àriapercorso multimediale.

Saxum a més està situat en el camí d’Emaús pel que un altre dels seus atractius és la possibilitat de caminar pels mateixos llocs on Crist ressuscitat es va trobar amb els dos deixebles. Una iniciativa que contribuirà a donar oxigen a la comunitat cristiana, una minoria entre dos bàndols que no tenen cap intenció de dialogar.

“D’alguna forma, els nombres són preocupants perquè som pocs. A Israel, de 7 milions de jueus israelians i 1,5 milions d’àrabs israelians hi ha uns 130.000 cristians, entre catòlics, ortodoxos i els altres”. Assegura Mons. Pierbattista Pizzaballa, Administrador Apostòlic del Patriarcat Llatí. “A Palestina, d’entre 4 milions i mitjà de musulmans, els cristians són uns 45.000. Els nombres són indicatius d’una realitat més aviat preocupant”.

Una presència petita però molt activa i fonamental gràcies a institucions com a escoles i hospitals o als pelegrinatges. Elements que intenten contribuir a crear la pau ajudant, sense distinció de credo, a tots els habitants de la terra de Crist.

T'interessarà ...

17 Maig, 2019
La germana teresiana guardonada per la seva trajectòria, aplicant el personalisme de Mounier vinculat amb Santa Teresa en totes les etapes de la seva vida