Pàgina d'inici > Noticies > Sants i Santes

Per Sant Antoni Abat, mascotes protegides per tot l'any

Diversos animals domèstics s'aglomeren a la parròquia de Sant Antoni Abat per festejar el dia del patró dels animals

El 17 de gener se celebra a diverses poblacions la festa de Sant Antoni Abat, conegut i diferenciat de Sant Antoni (festivitat al juny) per ser el patró dels animals. A Barcelona la parròquia s’ubica prop del Mercat de Sant Antoni, i com cada any diversos devots van assistir-hi per beneir la seva mascota. 

Festa tradicional

Sant Antoni Abat, també anomenat Sant Antoni dels rucs o del porquet, principalment era conegut per ser patró dels animals de càrrega com cavalls, mules i ases i, per això, es tracta d’una festivitat molt arrelada i difosa entre els catalans per la llarga tradició rural del territori. Avui dia, però, cada cop són menys els animals de càrrega que hi ha, i més nombrosos els de companyia. És per això, que un gran nombre de gossos van aglomerar-se davant la parròquia subjectats i conduits pels seus amos. També hi havia altres animals, com gats, periquitos, o fins i tot, un oró.

Després d’una celebració eucarística, els amos van assistir amb les mascotes a la tradicional benedicció que configura l’acte central. El rector, situat davant l’església com estableix la tradició va anar espargint l’aigua beneïda un per un. Segons les veus populars, amb aquesta benedicció, els animals queden protegits d’incidents i malalties durant tot l’any.

T'interessarà ...