Pàgina d'inici > Noticies > Càritas

Per què hem de ser solidaris?

Càritas ha organitzat la tercera sessió entorn de l’experiència del voluntariat per donar una formació ètica als seus col•laboradors

Per què hem de ser solidaris? Reflexions des de l’ètica és el nom de l’acte celebrat per Càritas al Seminari Conciliar de Barcelona. La Dra. Begoña Román, presidenta del Comitè d’Ètica de Serveis Socials de Catalunya, ha conduït aquesta sessió formativa adreçada als voluntaris més veterans de l’entitat social a la qual donen servei.

L’ètica, la base de les tasques socials del voluntariat

El discurs de Román ha girat entorn d’una idea fonamental: els voluntaris han de treballar amb ètica. Això vol dir que aquests col·laboradors han de portar a terme les seves tasques tractant amb dignitat a les persones que atenguin. Unes persones molt vulnerables i necessitades.

Adreçar-se a ells amb respecte i amb una actitud plenament tolerant és cabdal per part del voluntariat. Per aquest motiu és imprescindible que els voluntaris de Càritas es prenguin de forma seriosa la seva feina com un deure social i no pas com una activitat d’oci de la qual poden deslligar-se quan vulguin.

Una radiografia de l’ètica des de totes les seves vessants

La ponent ha fet una exhaustiva anàlisi de l’ètica, oferint als assistents les múltiples variants d’aquesta branca de la filosofia. En primer lloc, es troba l’ètica cívica adreçada a reivindicar i defensar els drets mínims que té l’ésser humà per viure en comunitat. En segon lloc, l’ètica de l’organització: una ètica que defensa els drets que tenen les persones a les organitzacions a les quals pertanyen per residir dignament.

En tercer lloc, hi ha l’ètica professional que reivindica tots aquells drets dels treballadors per tal que puguin desenvolupar les seves tasques en les millors condicions possibles. Per últim, trobem les conviccions personals dels voluntaris. Unes conviccions que depenen de la moralitat de cada individu, que marquen el seu grau d’implicació amb les causes bones, les causes justes: les causes de les persones més necessitades de la nostra societat. 

T'interessarà ...