Pàgina d'inici > Noticies > Papa Francesc

Per al futur, herència de mort o esperança de vida

Mn. Peio Sánchez, professor d'antropologia teològica, dóna les claus per entendre la nova encíclica del Papa Francesc, 'Laudato Si'

Les generacions futures tenen el dret d’heretar un planeta habitable i una forma de vida compatible amb la cura de la creació. És responsabilitat humana l’aposta per la vida que és anterior al naixement i que s’estén als que vindran després de nosaltres.

La defensa de la vida dels no-nascuts s’estén també als que han de venir, ells són l’esperança humana. El consum energètic, les indústries d’armament, el creixement dels residus o la gestió de l’aigua són amenaces veritables.

Aquesta cultura de mort reclama la vigència del qui “no és Déu de morts, sinó de vius” (Mc 12,27). Només la transformació cap a una cultura de vida, que assumeix la dignitat i la transcendència de la creació, obre l’escletxa cap al futur que ve del Déu que ha acomplert la seva promesa.

El papa Francesc sosté que la situació actual del món afavoreix diverses formes d’egoisme. Així, les persones es tornen autoreferencials –un  concepte molt propi d’ell- i s’aïllen en elles mateixes, com una forma de narcisisme. “Mentre més buit està el cor de les persones, més necessita objectes per comprar, posseir i consumir”. Per tant, demana una actitud ètica: sortir vers l’altre i superar l’individualisme. 

T'interessarà ...