Pelegrinatge jesuïta a Montserrat per celebrar 200 anys de la Restauració

Els jesuïtes celebren 200 anys de la Restauració de la Companyia de Jesús (1814-2014) amb un romiatge a Montserrat, lloc important en la vida d’Ignasi de Loiola

Amb motiu dels 200 anys de la Restauració de la Companyia de Jesús, aquest dissabte 24 de maig s’ha organitzat un romiatge a Montserrat, lloc que constitueix una fita important en la vida d’Ignasi de Loiola.

Els participants han sortit a les 9 del matí des de Monistrol i els més valents van sortir divendres a les 22:30 de la nit per fer el camí Ignasià del revés, començant a Manresa i acabant a Montserrat.

A les 12:00 te lloc una Eucaristia a la Basílica, presidida pel P.Raimon Algueró. A les 13:15 hi haurà una Audició de Sardanes a la plaça del Monestir i a les 14:00h el dinar lliure.

Montserrat i els jesuïtes

Sant Ignasi de Loiola va passar per Montserrat de camí cap a Barcelona on volia embarcar cap a Terra Santa. Allà es va confessar i, als peus de la Mare de Déu, deixà la seva espasa de cavaller i canvià els seus vestits pels de pelegrí. Obligat a romandre a Manresa perquè les portes de Barcelona estaven tancades per la pesta, Ignasi viu un procés interior ple d’experiències espirituals que ens ha llegat en el llibre dels Exercicis. Durant la seva estada a Manresa, sovint visita Montserrat i segueix el guiatge espiritual d’un dels seus monjos.

Breu apunt històric

En el segle XVIII la Companyia de Jesús, en plena fase expansiva, era un orde religiós molt actiu i influent socialment. Era molt estimada, però també havia acumulat grans enemics que van orquestrar una campanya conta ella. Diversos governs van presentar a successius papes que la Companyia era la causa de molts mals i per això insistien que el Papa la suprimís. Comptaven amb el suport dels jansenistes així com amb el de molts bisbes i religiosos.

Encara que Clement XIII es va resistir a les pressions que li demanaven suprimir la Companyia, la seva mort va propiciar un conclave que va elegir un Papa favorable a aquesta finalitat. El breu d’extinció va ser firmat pel Papa Clement XIV el 16 d’agost de 1773 i es va anar aplicant, sense dificultat, a tot arreu, excepte a Prússia i Rússia. Fins llavors, hi havia al món uns 23.000 jesuïtes dirigint uns 700 col·legis.

La Companyia de Jesús va estar extingida en l’Església durant quaranta-un anys (1773-1814) i va ser restablerta per Pius VII el 7 d’agost de 1814 per la Butlla Sollicitudo omnium ecclesiarum. Part dels jesuïtes havien sobreviscut a Rússia d’on brotaria el renascut orde. Llavors quedaven 150 jesuïtes a Roma i uns 600 a la resta del món.

T'ha agradat aquest contingut? Subscriu-te al nostre butlletí electrònic. Cada setmana, l'actualitat de l'Església diocesana al teu correu.

T'interessarà ...

23 Juliol, 2019
Entrevista a l'advocat Enric Mas, nou vice-governador general de l’Orde del Sant Sepulcre per Llatinoamèrica
22 Juliol, 2019
La Fundació Pere Tarrés preveu becar les activitats d’uns 4.500 infants durant el mes d’agost