Pàgina d'inici > Noticies

Pelegrinatge a Roma amb el cardenal Sistach

Totes les imatgesdel pelegrinatge a Roma Dels dies 18 a 20 de maig de 2013 unes dues-centes persones varen celebrar el Pelegrinatge de la nostra Arxidiòcesi a Roma amb motiu de l’Any de la Fe i per visitar el Papa Francesc, elegit el 13 del passat mes de març com a successor del Sant Pare […]

Totes les imatgesdel pelegrinatge a Roma

Dels dies 18 a 20 de maig de 2013 unes dues-centes persones varen celebrar el Pelegrinatge de la nostra Arxidiòcesi a Roma amb motiu de l’Any de la Fe i per visitar el Papa Francesc, elegit el 13 del passat mes de març com a successor del Sant Pare emèrit Benet XVI. Presidí el pelegrinatge el nostre Cardenal Arquebisbe, Dr. Lluís Martínez Sistach, al qual acompanyaren Mons. Sebastià Taltavull, bisbe auxiliar i vicari general; els vicaris episcopals, Mn. Jesús Sanz, Mn. Lluís Ramis, Mn. Joan Cuadrench, Mn. Salvador Bacardit i Mn. Segimon Garcia; Mn. Sergi Gordo, secretari general i canceller.

També varen participar en el pelegrinatge Mn. Joan Obach, delegat diocesà de Pastoral sacramental i litúrgia; el Sr. Ramon Ollé, delegat diocesà de Mitjans de Comunicació Social; Mn. Jaume Aymar, director de Ràdio Estel i Catalunya Cristiana; Mn. Alfred Sabaté, secretari particular del Sr. Cardenal Arquebisbe, i Mn. Aureli Ortín, director del Gabinet d’Informació de l’Església a Catalunya, els quals varen estar al servei dels pelegrins tot fent les explicacions als diversos grups en les basíliques i altres llocs visitats durant el pelegrinatge.

Varen tenir cura de l’organització tècnica del pelegrinatge l’Associació d’Amics de Catalunya Cristiana i l’agència de viatges Ruth Travel. Els pelegrins varen sortir per via aèria de Barcelona el dissabte 18 de maig. Aquell mateix dia, a la tarda, feren la visita tradicional dels pelegrins a algunes de les esglésies més importants de Roma. La primera d’aquestes fou la basílica de Santa Maria la Major, situada al cim del turó de l’Esquilino, i dedicada a la Mare de Déu.

El Sr. Cardenal Arquebisbe saludà els pelegrins en aquesta basílica mariana, sobre la que els hi fou oferta una explicació sobre la seva història i significació.

Després els pelegrins es varen traslladar a San Joan del Laterà, “la catedral de Roma i del món”, una de les quatre basíliques majors de Roma, que fou l’església principal de la ciutat i residència dels Papes des de l’emperador Constantí (segle III) fins a la construcció de la basílica de Sant Pere. El Sant Pare celebra diverses festivitats presidint l’eucaristia a la basílica lateranense, com el Dijous Sant o el Corpus Christi.

També aquesta vesprada el grup visità la propera basílica de Sant Pere Encadenat o de Sant Pere ad Vincula, que va ser erigida al segle V per guardar al seu interior les cadenes (vincula) que Sant Pere va dir durant el seu empresonament.

Participació a la missa de Pentecosta presidida pel Sant Pare

El diumenge dia 19 de maig el grup es traslladà a Sant Pere del Vaticà, on assistí a la l’eucaristia presidida pel Papa Francesc, amb el qual va concelebrar el nostre Cardenal Arquebisbe, Dr. Lluís Martínez Sistach, els altres bisbes i els preveres participants al pelegrinatge.

En aquesta festivitat de Pentecosta, el Sant Pare rebé una àmplia representació dels antics i dels nous moviments, dins dels actes programats a Roma amb motiu de l’Any de la Fe.

A l’homilia el Sant Pare, a partir d’un text dels Fets dels Apòstols, va reflexionar sobre tres paraules relacionades amb l’acció de l’Esperit Sant: novetat, harmonia i missió.

“La novetat que Déu aporta a la nostra vida és allò que veritablement ens realitza, el que ens dóna la veritable alegria, la veritable serenitat, perquè Déu ens estima i sempre vol el nostre bé”.

“L’Esperit Sant és l’Esperit de la unitat, que no significa uniformitat, sinó reconduir tot a l’harmonia. En l’Església, l’harmonia la fa l’Esperit Sant: ipse harmonia est”.

“L’Esperit Sant ens introdueix en el misteri del Déu viu, i ens salvaguarda del perill d’una Església gnòstica i d’una Església autoreferencial, tancada en si mateixa; ens impulsa a obrir les portes per sortir, per anunciar i donar testimoni de la bondat de l’Evangeli, per comunicar el goig de la fe, de la trobada amb Crist. L’Esperit Sant és l’ànima de la missió”.

A la tarda varen visitar les Catacumbes de Sant Sebastià, situades a la Via Appia, d’entrada a Roma, aquestes catacumbes, durant un temps acolliren els sepulcres de Sant Pere i Sant Pau. Aquesta és la raó per la qual encara s’anomena la Memoria Apostolorum. A continuació varen pregar a la basílica de Sant Sebastià de les Catacumbes, construïda originalment al segle IV sobre les catacumbes del mateix nom. És una de les set basíliques de Roma que es visiten durant els anys sants i el Sant Pare Benet XVI la va assignar com a títol al nostre Cardenal Arquebisbe.

Precisament per això, el nostre Cardenal va voler acollir personalment els pelegrins catalans en aquesta basílica, als quals donà la benvinguda i el presentà el rector de la parròquia i els seus col·laboradors, que són religiosos franciscans.

El pelegrinatge continuà cap a la basílica de Sant Pau Extramurs, una de les quatre grans basíliques patriarcals de Roma, la més gran després de la basílica de Sant Pere, que va ser erigida en el lloc de la sepultura de l’Apòstol dels Gentils l’any 314.

Actes del dilluns dia 20 de maig

El dilluns dia 20 de maig va estar dedicat al Vaticà. En primer lloc, el nostre Cardenal Arquebisbe presidí l’eucaristia a l’altar de la Càtedra de l’Apòstol, situat al fons de la basílica i pronuncià l’homilia.

El Sr. Cardenal va posar l’accent en el significat de professar la fe cristiana ben a prop del sepulcre de Sant Pare (situat sota l’altar de la Confessió, o altar papal), “després d’haver participat ahir –va dir-, solemnitat de Pentecosta, en l’Eucaristia presidida pel successor de Sant Pere, el bisbe de Roma i Papa Francesc. Estem molt contents de poder fer-ho aquí en aquesta Basílica que ens recorda a Sant Pere i als seus successors”.

“Els qui formen aquest pelegrinatge diocesana som uns privilegiats –va afegir-. Però volem fer participants a tots els diocesans de Barcelona d’aquest privilegi, i els portem ben presents en el cor i la nostra professió de fe la fem en comunió amb tots ells”.

Fou molt significatiu, en aquesta celebració, el moment de la professió de fe. El Sr. Cardenal, al final de la seva homilia, introduí aquest  moment tot dient: “Cantarem junts el Credo. Les nostres veus reproduiran les dels nostres germans que deixàrem a la diòcesi. Cantant amb devoció i convenciment el Credo, estem dient el mateix que va dir Sant Pere. ‘Tu ets el Messies, el Fill de Déu viu’”. 

Després, els pelegrins varen visitar la Cripta dels Papes, el lloc més sagrat i important del subsòl del Vaticà, on es conserva el sepulcre de Sant Pere.

També varen visitar altres punts de la basílica de Sant Pere i altres indrets de la Ciutat del Vaticà. La tarda d’aquest dia es va deixar lliure per a les visites o compres que els pelegrins volguessin fer a Roma, i al vespre varen retornar a Barcelona per via aèria.

T'interessarà ...