Pàgina d'inici > Noticies > Església de Barcelona

Passió pel món medieval

Un grup de professors universitaris representaran l’Ordo Virtutum, un drama litúrgic del segle XII, els propers 18 i 21 de juny a l’Església de Santa Anna

Una ànima que, perduda en el món, cerca el seu camí i es debat entre el bé, les virtuts, i el mal, el diable. L’ànima, amb el poder de les virtuts i amb esforç, pot sortir-se’n si es deixa acompanyar. Aquest és l’argument de l’Ordo Virtutum, una obra clàssica medieval de mitjans del segle XII, composta per Hildegarda de Bingen que es representarà, per primer cop a Espanya, per un grup no germànic. Es tracta d’un conjunt de professors de la Universitat de Barcelona, anomenat Ardit Ensemble, que es dediquen al món medieval des de les seves diferents vessants. Després d’un any i mig de preparació, l’obra –que té un cost de 10 euros– serà representada els propers dimecres 18 de juny, a les 20h, i el diumenge 22 de juny, a les 21h, a l’Església de Santa Anna.

Ni música litúrgica ni cant gregorià

Es creu que l’Ordo Virtutum era un drama interpretat, al segle XII, per a la dedicació de l’Església o per a la recepció de les oblates, és a dir, per a la consagració de les verges que entraven en un monestir. Però no és, en cap cas, una música litúrgica o relativa als oficis divins. Tampoc amb el cant gregorià ja que Hildegarda de Bingen explota totes les peculiaritats de la composició musical del segle XII en aquesta obra. Simple, pura i monofònica, la música de l’Ordo Virtutum arriba directament a l’ànima i porta a l’oient cap a un altre tipus de llenguatge. Els participants de l’obra confessen que sorprendrà molt positivament a tots aquells qui la vagin a veure.

T'interessarà ...