Pàgina d'inici > Noticies

Papa Francesc: “Sóc un pecador escollit pel Senyor”

El pontífex aposta per reformes profundes tot i que demana temps per assentar les bases d’un canvi veritable Francesc: “Tinc necessitat de comunitat. Necessito viure la meva vida junt amb els demés” Durant les més de sis hores d’entrevista amb Antonio Spadaro, S.J, Director de La Civiltà Cattolica, el Papa Francesc deixa palesa la seva [...]

El pontífex aposta per reformes profundes tot i que demana temps per assentar les bases d’un canvi veritable

Francesc: “Tinc necessitat de comunitat.

Necessito viure la meva vida junt amb els demés”

Durant les més de sis hores d’entrevista amb Antonio Spadaro, S.J, Director de La Civiltà Cattolica, el Papa Francesc deixa palesa la seva vessant humana. Home proper, senzill i amb una visió d’alta volada, parla amb claredat de la seva part més personal. Es considera un “pecador escollit pel Senyor ”, admet que “necessita la comunitat, viure a prop dels demés” i  aposta per reformes profundes.  Aquests canvis considera que necessiten temps i s’han de dur a terme actuant a partir dels petits detalls. “Els canvis i les reformes poden arribar ràpidament. Jo sóc de la opinió de que es necessita temps per assentar les bases d’un canvi veritable i eficaç”.

Jorge Mario Bergoglio

“Bé, potser podria dir que sóc despert, que sé moure’m, però que al mateix temps, sóc bastant ingenu. Però la millor síntesi, la que em surt de més endins és aquesta: Sóc un pecador a qui el Senyor ha posat la seva mirada sobre mi”, es sincera.

La naturalitat del seu discurs no ha de portar a l’engany. Tot i utilitzar un llenguatge pla i sense ambigüitats, el Papa Francesc actua sempre sota grans dosis de reflexió. “Desconfio de les decisions preses improvisadament. Desconfio de la meva primera decisió. S’ha d’esperar i valorar internament”, afirma.   

Jesuïta

El pontífex pertany a l’Ordre dels jesuïtes. I explica els motius que el van empènyer a prendre la decisió d’entrar a la Companyia de Jesús. “De la Companyia em van impressionar tres coses: el seu caràcter missioner, la comunitat, i la disciplina”, tot i que Francesc afegeix que “jo sóc un indisciplinat nat”.

Un dels aspectes que més remarca el successor de Benet XVI és la comunitat. Aquest concepte reflecteix el seu ideari. “No em veia sacerdot, tinc necessitat de comunitat. Sense gent no puc viure, necessito viure la meva vida junt amb els demés”, assegura.

No són paraules buides. Ho deixa clar la decisió de quedar-se a Santa Marta un cop escollit. Va preferir instal·lar-se a l’habitació d’hostes enlloc de l’apartament pontifici. “Vaig sentir dins de mi un no”.

Mode de Governar

Són temps de canvis. I aquests mai són senzills. Necessiten temps per arribar a generar consens entre totes les parts. Per dirigir aquesta transició el Papa aposta pel discerniment a l’hora de prendre decisions, inclòs aquelles més vinculades a la seva vida quotidiana com utilitzar un cotxe modest.

“Els canvis i les reformes poden arribar ràpidament. Jo sóc de la opinió de que es necessita temps per assentar les bases d’un canvi verdader i eficaç”, avisa. Aquesta reforma, segons el Papa Francesc, s’ha de basar en la màxima de fer les coses petites de cada dia amb el cor gran i obert a Déu i als altres, ja que considera que els  projectes més importants arriben a l’èxit gràcies als petits detalls.

Referents

La vida del Papa Francesc ha tingut personatges que han calat profundament en el seu pensament. Cita a san Ignasi i san Francesc Xavier, però destaca per sobre de tots a una figura: el beat savoià Pere Fabro (1506-1546). I per molts motius.

“El diàleg amb tothom, inclòs els més llunyans i els adversaris, la seva pietat senzilla, certa ingenuïtat, la seva disponibilitat immediata, el seu discerniment interior, el ser un home de grans decisions però compatible amb ser dolç”, enumera.   

Llegint les característiques que el pontífex més destaca d’un dels primers acompanyants d’habitació de san Ignasi, es pot generar el dubte sobre si la descripció és del beat o del mateix Papa Francesc. En tot cas, referents així garantiran un discerniment en presència del Senyor, sense perdre de vista els signes dels temps, escoltant a tothom,  sobre tot als més pobres.

T'interessarà ...