Pàgina d'inici > Noticies > Papa Francesc

Papa Francesc: “S’ha d’eradicar de l’Església el flagel de l’abús sexual de menors”

El pontífex argentí avisa als sacerdots: no hi ha lloc al ministeri ni encobriment per a qui cometi aquest delicte

El papa Francesc, a través d’una carta als Presidents de les Conferències Episcopals, els Superiors dels Instituts de Vida Consagrada i les Societats de Vida Apostòlica amb motiu de la creació de la Pontifícia Comissió per a la tutela dels menors, ha denunciat de manera diàfana i punyent  a tots els sacerdots que han estat protagonistes d’abusos sexuals. “S’ha de continuar fent tot el possible para eradicar de l’Església el flagel de l’abús sexual de menors y adults vulnerables, y obrir un camí de reconciliació y curació per a qui ha sofert abusos”.

“Em sento impressionat i commogut per la intensitat del patiment i la fermesa de la fe de les víctimes”

Aquestes paraules del pontífex argentí sorgeixen arrel d’una reflexió que va extreure al reunir-se recentment amb nois i noies que van patir aquestes extralimitacions per part de capellans. “Em vaig sentir impressionat i commogut per la intensitat del  patiment i la fermesa de la seva fe”.

Sense lloc a l’Església

Bergoglio, seguint el camí traçat des de que va accedir al pontificat, s’ha mostrat proper, obert i atent als problemes de la gent. Lluny de paraules sense contingut, remarca que aquests clergues no tenen lloc a la casa del Senyor.

“Les famílies han de saber que l’Església no escatima cap esforç per protegir els seus fills, i tenen el dret de dirigir-se a ella amb plena confiança, perquè és una casa segura. Per tant, no es podrà donar prioritat a cap altre tipus de consideració, de la naturalesa que sigui, com, per exemple, el desig d’evitar l’escàndol, perquè no hi ha absolutament lloc al ministeri per als que abusen dels menors”.

“No hi ha absolutament lloc al ministeri per als que abusen dels menors”

A més, el Papa ha demanat que cal posar a disposició dels afectats un equip d’experts per ajudar-los a superar aquesta difícil situació. “Com a deure de l’Església de manifestar la compassió de Jesús als que han patit abús sexual, i a les seves famílies, s’insta a les diòcesis i els Instituts de Vida Consagrada i les Societats de Vida Apostòlica a establir programes d’atenció pastoral, que podran comptar amb l’aportació de serveis psicològics i espirituals”.

Comissió per a la protecció de menors

El Pontífex va instituir al març 2014 la realització d’un dicasteri vaticà per protegir els menors, iniciativa anunciada el passat desembre de 2013, i que ara és confirma per “oferir propostes i iniciatives orientades a millorar les normes i els procediments per a la protecció de tots els menors i adults vulnerables “.

“Als caps de l’Església en el món els convido a ser vigilants dels joves”

Segons el Papa Francesc, aquests control, aquest intent de suprimir totalment aquest mal endèmic de l’Església,  no serà possible si no es compte amb la col·laboració dels bisbes i superiors. “Als caps de l’Església en el món els convido a ser vigilants contra l’abús de nens i ancians. Correspon al Bisbe diocesà i als Superiors majors la tasca de verificar que en les parròquies i en altres institucions de l’Església es garanteixi la seguretat dels menors i els adults vulnerables”.

Finalment, el Papa argentí insta a la Comissió a una col·laboració plena y atenta per la tutela dels menors.  “Cal un intercanvi mutu de «praxi virtuoses» i de programes d’educació, formació i instrucció pel que fa a la resposta que s’ha de donar als abusos sexuals”.

T'interessarà ...