Pàgina d'inici > Noticies > Papa Francesc

Papa Francesc: “La riquesa és pel bé comú”

Cal tenir el cor obert, cercar nous horitzons i estar pendent de les necessitats de les persones que ens envolten

“La fortuna viscuda de manera egoista causa tristesa, treu l’esperança i genera tot tipus de corrupció”, aquesta és una de les idees principals que el Papa va voler transmetre en la homilia de la missa celebrada el 25 de maig a la capella de la Casa de Santa Marta.

Sense horitzó

Comentant l’evangeli del jove ric, el sant Pare va voler remarcar com “l’entusiasme inicial del jove es converteix en tristesa en pocs instants”. En un primer moment el protagonista de la perícope es mostra content i animat, però ràpidament la seva actitud canvia quan Jesús li demana “que vengui els seus béns, els doni als pobres i el segueixi”. De cop, “l’alegria i l’esperança desapareixen perquè no vol renunciar a les seves riqueses”, i és que “aquells que viuen pendents de les seves possessions materials estan tancats a ells mateixos”.

Misteri de les riqueses

Segons el bisbe de Roma, “hi ha un misteri en la possessió de les riqueses” ja que tenen “la capacitat de seduir-nos, de fer-nos creure que estem en un paradís terrenal”. Aquesta seducció, aquesta fixació als béns terrenals, són “els causants de tot tipus de corrupció”, des de les grans injustícies passant per aquelles petites corrupcions del dia a dia que ens semblen tan insignificants. Aquest desig de riqueses mundanes “ens fa estèrils i ens fa viure sense esperança” perquè “aquells que viuen aferrats al seu propi poder pensen que viuen en un paradís, però aquest és un lloc sense horitzó que porta a una vida trista”.

Bona administració  

El pontífex va matisar que el que ens fa tristos és l’“afecció a les riqueses”, no elles per si soles. Tot seguit va afirmar que cal “administrar bé les riqueses que un posseeix” tenint en compte que “les riqueses són pel bé comú, per a tothom”. Seguint amb això va recordar que “si el Senyor dóna riquesa a una persona és perquè les utilitzi pel bé de tots, no per a ella mateixa, ja que sinó s’acabarà tornant corrupte i trista”. Per acabar, va citar la primera de les Benaurances, la que diu “benaurats els pobres d’esperit”, ja que aquesta ens marca el camí “per no aferrar-nos a les riqueses i utilitzar-les pel bé de tots”.   

T'interessarà ...