Pàgina d'inici > Noticies > Papa Francesc

Papa Francesc: “Estem en un sistema mundial econòmic que no és bo, que ja no s’aguanta”

El Pontífex concedeix una entrevista, en exclusiva, a ‘La Vanguardia’ en la que repassa i analitza els problemes socials que afecten a la població mundial

Un cop més, el Papa Francesc es confessa davant un mitjà de comunicació, aquest cop català. La Vanguardia ha publicat, aquest divendres, i encapçalant la seva portada, l’entrevista que el periodista Henrique Cymerman ha realitzat al Pontífex. “No sóc cap il·luminat. No tinc cap projecte personal que hagués portat sota del braç, simplement perquè no vaig pensar mai que em deixarien aquí, al Vaticà”, aclareix Francesc.

El Cap de l’Església catòlica admet que se sent Papa però que encara porta intrínseca la seva actitud de rector: “Apago el llum per no gastar gaires calés, per exemple. Són coses que té un rector. Però també em sento Papa. M’ajuda a fer les coses amb serietat”. Francesc, que no té por al que li pugui passar (“Siguem realistes, a la meva edat no tinc gaire a perdre”), vol que se’l recordi per ser un “bon tipus” que va fer “el que va poder” i que no va ser “tan dolent”. Amb això ja es conforma.

Els fonamentalismes a la religió

“Un grup fonamentalista, encara que no mati ningú, encara que no pegui ningú, és violent”. Així de contundent es mostra el Papa amb els sectors més radicals de les diferents religions i adverteix que “la persecució contra els cristians avui és més forta que en els primers segles de l’Església”.

La gran revolució, lligada al diàleg interreligiós

Per a Francesc, la gran revolució significa “anar a les arrels, conèixer-les i veure el que aquestes arrels han de dir el dia d’avui”. En aquest sentit, aconsella als cristians que coneguin la tradició jueva, no en el sentit semític de raça, sinó en el sentit religiós: “vostè no pot viure el seu cristianisme, vostè no pot ser un veritable cristià, si no reconeix la seva arrel jueva”. Aquesta direcció és la que el Papa vol remarcar en el diàleg interreligiós: “S’ha d’endinsar en això, en l’arrel jueva del cristianisme i en el floriment cristià del judaisme”.

Els reptes de l’Església

La pobresa i la humilitat han de ser característiques essencials de l’Església en tant que estan al centre de l’Evangeli i “no es pot entendre l’Evangeli sense la pobresa”. Aquesta visió s’enfronta amb el sistema econòmic mundial actual “que no és bo” ja que, segons el Pontífex, “en descartar els nois i els ancians es descarta el futur d’un poble perquè els nois tiraran amb força cap endavant i perquè els ancians donen la seva saviesa i han de passar-la als joves”. D’aquesta manera, es descarta tota una generació “per mantenir un sistema econòmic que ja no s’aguanta”.

En el terreny polític, aquesta jove generació  que “parla dels mateixos problemes però amb una nova música” genera moltes esperances al Papa ja que “la política és una de les formes més elevades de l’amor, de la caritat”. 

Aquest diumenge, Cuatro emitirà l’entrevista sencera a les 23.00h.

T'interessarà ...