Pàgina d'inici > Noticies > Papa Francesc

Papa Francesc: “El comunisme ens ha robat la bandera”

El Pontífex repassa temes com la política, la pobresa, el paper de la dona a l’Església o l’explotació infantil en una nova entrevista a un mitjà romà

El Papa Francesc es torna a sincerar, com ve essent habitual darrerament, en una entrevista al diari romà Il Messaggero. El Pontífex assegura que el comunisme ha “robat” a l’Església catòlica la seva causa o “la bandera dels pobres” que, des de fa vint segles, ha estat al centre de l’Evangeli: “Els comunistes diuen que tot això [la pobresa] és quelcom comunista. Sí, clar, com no?… Però vint segles després [de l’escriptura de l’Evangeli]. Quan ells parlin, nosaltres els hi podríem dir: Però si sou cristians!”.

Així de contundent també ha tractat temes com la política i la corrupció, l’explotació infantil, el rumb de l’Església i el paper de les dones en el món actual.

Un camí a seguir

“Estem vivint no tant una època de canvi sinó un canvi d’època. I, per tant, es tracta d’un canvi de cultura; el canvi d’època alimenta la decadència moral, no només en política però també en l’àmbit financer o social”, ha denunciat el Papa Francesc, qui ha afegit que aquest ambient facilita la corrupció: “Crec que és difícil ser honest en la política”. És, en aquest context, on ha d’actuar l’Església. Com ho ha de fer? Doncs “sortint al carrer, buscant a la gent, anant a les cases, visitant a les famílies, anant a les perifèries. No ha de ser una església que només rebi sinó que també ofereixi”.

Tot i ser el primer Papa que no ha format part del Concili i el primer que ha estudiat teologia després del Concili, Francesc té clar el rumb que ha de seguir l’Església: “Gràcies a Déu jo no he creat cap Església, segueixo a Crist. I segueixo allò que els cardenals van proposar durant les Congregacions Generals abans del conclave. Les meves decisions es basen en això”.

Pobresa d’esperit

La pobresa és el centre de l’Evangeli i, sense ella, no es poden entendre les Sagrades Escriptures. Tanmateix el Papa no condemna als rics, “excepte quan la riquesa es converteix en un objecte idolatrat”. Aquesta pobresa material s’està estenent més que mai amb la crisi econòmica. I no és només una pobresa econòmica sinó també d’esperit ja que la persona perd la seva dignitat, una pobresa que “arruïna el seu cor”.

Aquesta pobresa també provoca dolor a Francesc, sobretot, en el cas dels nens, que són explotats i posa l’exemple de la seva Argentina natal, en la que nenes de 12 anys es dediquen a la prostitució. “Em fa molt de mal. Penso que són problemes que es resoldrien amb una bona política social”, ha destacat el Pontífex.

La problemàtica de les grans ciutats

Francesc també mostra el seu interès pels problemes específics de les grans metròpolis, per exemple l’existència de tribus urbanes, i es refereix explícitament a la segona fase del Congrés Internacional de Pastoral de les Grans Ciutats que es farà al novembre a Barcelona. “Al novembre farem a Barcelona una trobada dedicada pròpiament a la pastoral de les metròpolis”, afirma el Papa Francesc.

El repte, les dones

En ser preguntat pel lloc que ocupen les dones a l’Església, el Papa ha confessat que “són la cosa més maca que Déu ha fet. L’Església és dona. Església és una paraula femenina”. I ha admès que és un tema del que no es parla massa però en el que està treballant.

T'interessarà ...